agxow thumb thumb thumb thumb
Εκτύπωση άρθρου

Οι πρόσφατα χωρισμένοι μπορούν να βοηθηθούν από την αυτοενσυναίσθηση, για να ξεπεράσουν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στη ζωή τους, υποδεικνύουν ερευνητές.

Εξήγησαν ότι η αυτοενσυναίσθηση- συνδυασμός ευγένειας προς τον εαυτό, αναγνώριση της κοινής ανθρωπιάς και ιδιότητα να αφήνει κάποιος τον πόνο να περνά-μπορεί να προάγει την ανθεκτικότητα και το θετικό αποτέλεσμα μετά από ένα διαζύγιο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μελέτησαν 38 άντρες και 67 γυναίκες με μέση ηλικία τα 40 χρόνια, που ήταν παντρεμένοι για περισσότερα από 13 χρόνια και χωρισμένοι για 3 έως 4 μήνες, Όσοι είχαν υψηλότερο επίπεδο αυτοενσυναίσθησης μπόρεσαν να ανακάμψουν γρηγορότερα από το συναισθηματικό αντίκτυπο του διαζυγίου.

Τα ευρήματα ενδεχομένως μπορεί να είναι χρήσιμα ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν πιο εύκολα τη λύπη του χωρισμού και του διαζυγίου, υποδεικνύουν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής David Sbarra, δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη βασική θέση ότι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το διαζύγιο καλύτερα σήμερα είναι καλύτερα 9 μήνες αργότερα. Αυτό δεν βοηθά κανέναν, δήλωσε. Πρόσθεσε, ότι αυτό που προξενεί κατάπληξη είναι ότι όταν εστίασε σε διαφορετικά θετικά χαρακτηριστικά, όπως αυτοεκτίμηση, αισιοδοξία ή ευκολία με τις σχέσεις, η αυτοενσυναίσθηση προέβλεψε με μοναδικό τρόπο, θετικό αποτέλεσμα.

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι δεν είναι εύκολο να πει κάποιος στον χωρισμένο να έχει λιγότερο άγχος. Δεν μπορεί να αλλάξει τόσο εύκολα την προσωπικότητά του. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η στάση του σε σχέση με την εμπειρία του. Αν οι χωρισμένοι μπορούν να δουν την απώλεια ως μέρος ευρύτερης ανθρώπινης εμπειρίας και να δεχτούν τα συναισθήματα του πόνου ή της ζήλειας χωρίς κριτική, μπορεί να αισθάνονται λιγότερο άγχος και μοναξιά.

Η έρευνα ανοίγει ένα παράθυρο για τον τρόπο που μπορούμε να καλλιεργήσουμε μελλοντικά την αυτοενσυναίσθηση μεταξύ των πρόσφατα χωρισμένων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Psychological Science’.

Πηγές: ‘Psychological Science’.

Iatronet.gr

Copy link
Powered by Social Snap