Εκτύπωση άρθρου

Η διακοπή του καπνίσματος καταπολεμά το χρόνιο άγχος


Zougla.gr


Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010


Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μετά τη διακοπή του καπνίσματος το χρόνιο στρες μπορεί να μειωθεί.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να καθησυχάσουν τους καπνιστές που ενδεχομένως θα ανησυχούν ότι αν διακόψουν το κάπνισμα θα χάσουν κάτι που τους ανακουφίζει από το στρες.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 469 καπνιστές που προσπάθησαν να διακόψουν μετά από νοσηλεία για καρδιοπάθεια οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι απείχαν για ένα χρόνο εμφάνισαν μείωση του στρες, σε αντίθεση με όσους ξανάρχισαν το κάπνισμα και δεν εμφάνισαν αλλαγή στα επίπεδα του στρες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Peter Hajek, του London School of Medicine and Dentistry της Βρετανίας, δήλωσε ότι οι καπνιστές συχνά θεωρούν το τσιγάρο εργαλείο ελέγχου του στρες και οι πρώην καπνιστές επιστρέφουν στο κάπνισμα με την ελπίδα ότι θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν κάποιο στρεσογόνο συμβάν.

Όπως δήλωσε, έρευνες έδειξαν ότι οι μη καπνιστές τείνουν να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με τους καπνιστές. Η αιτία δεν είναι σαφής αλλά ενδεχομένως σημαίνει ότι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι στο στρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξαναρχίσουν το κάπνισμα και ότι η εγκατάλειψη της συνήθειες ενδεχομένως θα χειροτερέψει το στρες τους.

Αντίθετα, το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει μακροχρόνιο στρες ακόμα και αν οι άνθρωποι αισθανθούν ότι τους προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από δύσκολες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα ότι η εξάρτηση από το τσιγάρο αποτελεί χρόνια πηγή στρες.

Πηγή: iatronet.gr

Copy link
Powered by Social Snap