Εκτύπωση άρθρου

Η ζωή στο άστυ και η σχέση μας με τα μικρόβια

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Είστε έτοιμοι για την κατάρριψη ενός μύθου και κατ’ επέκταση την παρουσίαση ενός – μέχρι πρότινως – θεωρητικού παράδοξου; Οι άνθρωποι που παραδοσιακά ζουν σε αστικές περιοχές, είναι από γενετική άποψη πιο ικανοί να καταπολεμούν τις μικροβιακές μολύνσεις, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Οι πόλεις διευκολύνουν την εξάπλωση μιας ασθένειας, όμως διαχρονικά αυξάνουν τις πιθανότητες οι απόγονοι όσων επιβιώνουν, να έχουν εφεξής καλύτερες αντιστάσεις στα επικίνδυνα μικρόβια. Έτσι, οι πόλεις έχουν επηρεάσει την ανθρώπινη εξέλιξη με διάφορους αφανείς τρόπους, πέρα από τους πιο προφανείς, όπως είναι οι ποικίλοι πολιτισμικοί και κοινωνικοί παράγοντες.

Οι ερευνητές του Universitiy College και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, υπό τον εξελικτικό βιολόγο Ίαν Μπαρνς, σε μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό “Evolution” (Εξέλιξη), σύμφωνα με το BBC και το Live Science, μελέτησαν τους ανά τον κόσμο ανθρώπους που έχουν στον οργανισμό τους μια γενετική παραλλαγή, η οποία τους προσφέρει φυσική αντίσταση στην φυματίωση και στην λέπρα. Όπως λοιπόν διαπίστωσαν, το συγκεκριμένο γονίδιο είναι πιο κοινό σε όσους προέρχονται από περιοχές με μακρά ιστορία αστικοποίησης, όπου οι συγκεκριμένες ασθένειες είναι πιθανότερο να επικρατούσαν στο παρελθόν.

Στις πόλεις, μεγάλες και μικρές, όπου οι άνθρωποι από παλιά συγχρωτίζονται πιο στενά, εκτίθενται πιο εύκολα σε διάφορες ασθένειες με το πέρασμα του χρόνου, έτσι τα γονίδιά τους που μεταφέρουν σταδιακά την ανεπτυγμένη αντίσταση σε αυτές τις νόσους, εξαπλώνονται σιγά-σιγά στον πληθυσμό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν και συνέκριναν δείγματα DNA από 18 διαφορετικούς σύγχρονους ανθρώπινους πληθυσμούς στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Παράλληλα, έλαβαν υπόψη τους ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα για το πότε εμφανίστηκε η πρώτη πόλη ή αστικός οικισμός σε κάθε περιοχή.

zougla . gr

Copy link
Powered by Social Snap