Εκτύπωση άρθρου

Εξίσου υγιή με τα τέκνα των νέων μητέρων

Εν αντιθέσει με την ισχύουσα αντίληψη, τα παιδιά με μεγαλυτέρων μαμάδων δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Demography.

Η μελέτη του Δρ Μίκκαε Μισκολα από το Ινστιτούτο Δημογραφικής Έρευνας «Max Planck» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μητέρες 35-44 ετών δεν είναι λιγότερο υγιή όταν φτάσουν στη μέση ηλικία, συγκριτικά με τους ανθρώπους γεννήθηκαν από μητέρες 25-34 ετών.

Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι εκείνοι που έχουν γεννηθεί από μητέρες που ήταν 20-24 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηρότητας συγκριτικά με εκείνους των οποίων οι μητέρες ήταν 25-34 ετών όταν τους γέννησαν.

Οι κυριότεροι παράγοντες που σχετίζονται με την πραγματική υγεία των παιδιών ήταν το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας και ο αριθμός των ετών που έζησε εκείνη μετά την γέννηση τους.

Ενώ ισχύει ότι η μεγάλη μητρική ηλικία ενέχει κίνδυνο αποβολής αλλά και ανωμαλιών όπως η Τρισωμία 21, η γέννα σε νεαρή ηλικία ενέχει σοβαρότερα προβλήματα τελικά.

Ο Δρ Μισκολα ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν 18.000 παιδιά και τις μητέρες τους στις ΗΠΑ.

Μια πρώτη εξέταση των στοιχείων έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες άνω των 35 ετών ήταν λιγότερο υγιείς ενήλικες, συγκριτικά με εκείνα που είχαν γεννηθεί από μητέρες 25-34 ετών. Σε ορίζοντα δεκαετίας τα παιδιά των μεγαλύτερων μαμάδων ήταν πιθανότερο να είναι παχύσαρκα ή να πεθάνουν. Επίσης η συνολική υγεία τους ήταν χαμηλότερη του μέσου όρου.

Μετά την συνεκτίμηση της μητρικής μόρφωσης και της ημερομηνίας θανάτου, τα άτομα που είχαν γεννηθεί από μητέρες άνω των 35 ετών δεν κινδύνευαν περισσότερο να είναι λιγότερο υγιή συγκριτικά με εκείνα που είχαν γεννηθεί από νεότερες γυναίκες. Με άλλα λόγια, η αρνητική επίδραση της προχωρημένης μητρικής ηλικίας είχε εξαφανιστεί.

Πάντως, τα άτομα που είχαν γεννηθεί από γυναίκες 20-24 ετών υπέφεραν από 5% περισσότερες ασθένειες από εκείνα που είχαν γεννηθεί από μητέρες 25-34 ετών. Και το ποσοστό ήταν υψηλότερο, περίπου 15% για κείνους που είχαν γεννηθεί από κοπέλες 14-19 ετών.

Το γεγονός ότι μητρική ηλικία θανάτου επηρεάζει την υγεία του παιδιού αποδίδεται στην ψυχολογική επίπτωση της απώλειας της μητέρας.

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap