fat body
Εκτύπωση άρθρου

Aλλάξτε τρόπο ζωής, κερδίστε πνευματική διαύγεια
Ο υψηλός ΔΜΣ στην τρίτη ηλικία σχετίζεται με εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου   

Τα περιττά κιλά στην τρίτη ηλικία θέτουν το άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο φθίνουσας εγκεφαλικής λειτουργίας, σύμφωνα με κορεατική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Age and Ageing.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Νταέ Χουν Γιουν μελέτησαν 250 άτομα, 60-70 ετών και διαπίστωσαν ότι οι έχοντες υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και αυξημένη περίμετρο μέσης είχαν και φτωχότερα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ.

Η μελέτη εστίασε στη σχέση μεταξύ των επιπέδων λίπους και της γνωστικής επίδοσης ατόμων 60 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε μέτρηση του ΔΜΣ και της περιμέτρου της μέσης, δείκτης της εναπόθεσης λίπους στην κοιλιακή χώρα, καθώς και σε τεστ πνευματικής λειτουργικότητας.

«Τα στοιχεία μας έχουν μεγάλη σημασία για τον σχεδιασμό προληπτικών στρατηγικών δημόσιας υγείας. Η πρόληψη της παχυσαρκίας, ειδικά της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας, μπορεί να είναι μείζον βήμα στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης ή και της άνοιας», σημειώνει ο ερευνητής.

Εκπρόσωπος της βρετανικής Εταιρείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ σχολιάζει ότι «είναι ήδη γνωστό ότι ένας υψηλός ΔΜΣ κάνει κακό στην καρδιά, αλλά η κορεατική μελέτη αποδεικνύει ότι είναι επιβαρυντικός και για τον εγκέφαλο. Αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο οι συμμετέχοντες στην μελέτη τελικά εκδήλωσαν άνοια, τα ευρήματα πρέπει να προστεθούν στα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τη σχέση περίσσιου σωματικού λίπους και εγκεφαλικής λειτουργίας. Ένα στα τρία άτομα άνω των 65 ετών θα αποβιώσει λόγω άνοιας. Είναι λοιπόν λογικό να αναζητάμε διαρκώς τρόπους μείωσης του κινδύνου αυτού. Μια ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης, αποτελούν μια καλή βάση για υγιή γηρατειά».

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap