mama paidi
Εκτύπωση άρθρου


Ερευνητές αναφέρουν ότι ορισμένοι παχύσαρκοι έφηβοι μπορεί να φέρουν το βάρος της σχέσης με τη μητέρα τους όταν ήταν παιδιά.

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics’, ανακάλυψε ότι το είδος της σχέσης που έχει μια μητέρα με το παιδί της μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τις πιθανότητές του να γίνει παχύσαρκο ως έφηβος.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 977 παιδιών που αναφέρουν χαρακτηριστικά σχέσεων μεταξύ μητέρων και των παιδιών τους. Όσο μικρότερο ήταν το συναισθηματικό δέσιμο μιας μητέρας με το παιδί της τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος να γίνει παχύσαρκο το παιδί μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

Όταν ανέλυσαν τα στοιχεία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 241 παιδιά ή περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των παιδιών με φτωχές συναισθηματικές σχέσεις με τη μητέρα τους ήταν παχύσαρκοι ως έφηβοι σε σύγκριση με εφήβους που ήταν κοντά στη μητέρα τους (13%).

Οι ερευνητές από το Ohio State University, ανακάλυψαν ότι η νέα έρευνα στηρίζει προηγούμενη έρευνα της ομάδας, που δείχνει ότι τα παιδιά που δεν έχουν ασφαλή συναισθηματική σχέση με τους γονείς τους εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας μέχρι την ηλικία των 4,5 ετών. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι και οι 2 έρευνες υποδεικνύουν ότι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τα συναισθήματα και το στρες, μαζί με την ισορροπία όρεξης και ενέργειας μπορεί να αλληλεπιδρούν ώστε να επηρεάζουν την πιθανότητα ένα παιδί να είναι παχύσαρκο.

Ερευνητές δήλωσαν ότι αντί να κατηγορούμε μόνο τη μητέρα για την παχυσαρκία του παιδιού της πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να βελτιωθούν οι σχέσεις μητέρας- παιδιού νωρίτερα και να μην εστιάζουμε μόνο στις διατροφικές συνήθειες ή την άσκηση του παιδιού.

Η επικεφαλής της έρευνας, Sarah Anderson, δήλωσε ότι είναι πιθανόν η παιδική παχυσαρκία να επηρεαστεί από παρεμβάσεις που προσπαθούν να βελτιώσουν τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ μητέρων και παιδιών παρά να εστιάζουμε μόνο στη διατροφή και την άσκηση των παιδιών. Πρόσθεσε ότι η ευαισθησία που εμφανίζει μια μητέρα στη σχέση της με το παιδί μπορεί ενδεχομένως να επηρεαστεί από παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει. Χρειάζεται να σκεφτούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε σχέσεις καλύτερης ποιότητας, επειδή αυτό θα μπορούσε να έχει επίδραση στην υγεία του παιδιού.

Πηγές: ‘Pediatrics’.
iatronet. gr

Copy link
Powered by Social Snap