Μπορεί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, το στρες να… χτυπάει κόκκινο, ωστόσο όσο περισσότερα χρόνια περνάει κανείς στα θρανία, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να αντιμετωπίσει κάποια καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπράουν μελέτησαν δεδομένα 30 ετών για περίπου 3.900 άτομα, χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τα χρόνια εκπαίδευσής τους, κάτω των 12, 13-16 και άνω των 17 ετών.
Συσχετίζοντας τη διάρκεια της εκπαίδευσης με το μέσο επίπεδο της συστολικής πίεσης, διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα ήσαν τα χρόνια σπουδών τόσο μικρότερη έτεινε να είναι η πίεση.
Οι γυναίκες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (που δεν είχαν τελειώσει καν το λύκειο ή το γυμνάσιο) είχαν 3,26 mmHg υψηλότερη πίεση σε σχέση με όσες είχαν το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο (μάστερ ή διδακτορικό). Στους άνδρες η αντίστοιχη διαφορά υπήρχε επίσης, αλλά ήταν μικρότερη (2,26 mmHg).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης προδιαθέτει τους ανθρώπους να εμφανίσουν υψηλότερο επίπεδο στρες, επειδή συνήθως κάνουν δουλειές με μεγαλύτερο άγχος και υψηλές απαιτήσεις από τους εργοδότες τους, χωρίς, από την άλλη, να αισθάνονται ότι μπορούν να έχουν τον απαιτούμενο έλεγχο στην εργασία και τη ζωή τους, πράγμα που αυξάνει την κατάθλιψη και την πίεσή του αίματος.
Η μελέτη εστιάστηκε στη συστολική πίεση, επειδή η συστολική υπέρταση είναι πολύ πιο συχνή από τη διαστολική υπέρταση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βοηθό καθηγητή Έρικ Λουκς, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας “BMC Public Health”.
enet. gr