embrio kata thumb
Εκτύπωση άρθρου

Μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος

Τα παιδιά που γεννιούνται μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC.

Η μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου Γυναικολόγων και Μαιευτήρων της Μ.Βρετανίας επισημαίνει τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης και συγγενών ανωμαλιών. Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών που έχουν γεννηθεί κατόπιν εξωσωματικής γονιμοποίησης, χαίρει άκρας υγείας.

Συμβουλευτική επιτροπή του Βασιλικού Κολεγίου επανεξέτασε τους κινδύνους της εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με τον αριθμό των εμβρύων και τις τεχνικές της εξωσωματικής γονιμοποίησης, που διπλασιάζουν τον κίνδυνο πολύδυμης κύησης.

«Περίπου μια στις τέσσερις κυήσεις που έχουν προκύψει μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύδυμη, γεγονός που αποδίδεται στην κοινή πρακτική της εμφύτευσης δύο ή περισσοτέρων εμβρύων στην μήτρα. Αυτό μεταφράζεται σε 23% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αν και ο κίνδυνος θεωρείται μειωμένος», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Πάντως οι κυήσεις με εξωσωματική γονιμοποίηση αποδεδειγμένα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης νεογνού.

Άλλες επίσης συχνές επιπλοκές είναι τα καρδιακά ελλείμματα, οι συγγενείς ανωμαλίες και η χειλεοσχιστία. Περίπου το 5% όλων των παιδιών διαγνώσκονται με μια ανωμαλία, αλλά τα παιδιά που έχουν προκύψει μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια από τις προαναφερόμενες επιπλοκές.

Ωστόσο, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μετέπειτα στη ζωή του ατόμου, δεν καταγράφονται διαφορές ως προς την εγκεφαλική, γλωσσική και συμπεριφορική ανάπτυξη, ενώ ελάχιστη είναι η επίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο ηλικιακό ορόσημο των 12 ετών.

Η καθηγήτρια Τζένη Κουριντζουκ, διευθύνουσα της Εθνικής Ομάδας Περιγεννητικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σημειώνει ότι «οι κυήσεις συνεπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης ενέχουν αυξημένο κίνδυνο κακού γεννητικού αποτελέσματος και επιπλοκών. Ωστόσο, η πλειοψηφία των παιδιών που γεννιούνται μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι υγιή όπως και τα υπόλοιπα παιδιά. Το κακό γεννητικό αποτέλεσμα και οι επιπλοκές μπορεί να είναι συνδυασμός της θεραπείας και των υποκείμενων χαρακτηριστικών του ζευγαριού, όπως η μεγάλη μητρική ηλικία. Πάντως οι θεραπευτικές στρατηγικές μπορούν τροποποιηθούν ώστε να βελτιωθεί το αποτέλεσμα, όπως ας πούμε η εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στην μήτρα.»

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap