deytera
Εκτύπωση άρθρου


Δύο νέες ανακαλύψεις αναμένεται να βοηθήσουν στον έλεγχο της ανδρικής γονιμότητας. Η πρώτη, που έγινε από αυστραλούς ειδικούς, υπόσχεται θεραπεία της υπογονιμότητας στο 60% των ανδρών. Η δεύτερη, από βρετανούς ειδικούς, θα είναι ο «κορμός» του πρώτου ανδρικού αντισυλληπτικού χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τη λύση στον γρίφο και των δύο περιπτώσεων έδωσε μία πρωτεΐνη, η κατενίνη, που διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στις δομικές λειτουργίες των σπερματοζωαρίων.
Η κατενίνη ελέγχει τον σχηματισμό, τον πολλαπλασιασμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Και αυτό επειδή ρυθμίζει πολλές λειτουργίες των μικροσωληναρίων, τα οποία αποτελούν το στηρικτικό δίκτυο πάνω στο οποίο δομούνται τα σπερματικά κύτταρα και σχηματίζουν τα σπερματοζωάρια.

Επιπλέον, η κατενίνη «ελέγχει» τον αρχικό σχηματισμό της κεφαλής και της ουράς του σπερματοζωαρίου.
Σύμφωνα με τη δρα Λίζα Ο’ Ντόνελ από το Ιδρυμα Βιολογικών Ερευνών Πρίγκιπας Χένρι της Αυστραλίας, «η κατενίνη βρίσκεται στα περισσότερα κύτταρα του οργανισμού και σε υψηλές συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο, όπου φέρεται επίσης να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των νευρώνων».

Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών της πρώτης μελέτης, η Ο’ Ντόνελ και οι συνεργάτες της δημιούργησαν ποντίκια με μετάλλαξη στην κατενίνη, κατευθύνοντας το ένζυμο στο κατάλληλο σημείο του κυττάρου ώστε να επηρεάζει τη λειτουργία του. Αποτέλεσμα της μετάλλαξης ήταν το σπερματοζωάριο να μην έχει την ικανότητα να «κολυμπήσει» έως το ωάριο και μην έχει τη «φόρα», ώστε να εισέλθει σε αυτό και να το γονιμοποιήσει.

Οι ειδικοί τώρα θα αναζητήσουν τον τρόπο να «διορθώσουν» τη μετάλλαξη και έτσι να δώσουν την ευκαιρία σε άνδρες με τέτοιου είδους υπογονιμότητα να έχουν δικούς τους απογόνους.
Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «PLoS Genetics».

Tα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap