Εκτύπωση άρθρου

Δυστυχώς, το 75% των μαμάδων και το 77% των μπαμπάδων δεν παραδέχονται ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο. Σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών επιστημόνων, το μεγαλύτερο πρόβλημα στα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά είναι να παραδεχθούν το πρόβλημα οι γονείς τους.

Η μελέτη, μεταξύ άλλων, έδειξε:

– Οι γονείς των παχύσαρκων και των υπέρβαρων παιδιών είναι σημαντικά βαρύτεροι από τους γονείς των παιδιών με κανονικό βάρος, άρα το πρόβλημα πάχους των παιδιών συχνά σχετίζεται με το πρόβλημα των γονιών.

– Οι γονείς είναι πιο ικανοί να αναγνωρίσουν ότι οι ίδιοι έχουν βάρος πάνω από το κανονικό, αλλά λιγότερο ικανοί, όταν πρόκειται για το βάρος των παιδιών τους.

– Ακόμα και οι γονείς των παιδιών με κανονικό βάρος πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι πιο λεπτά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, συνεπώς οι γονείς συστηματικά υποτιμούν το βάρος των παιδιών τους. Αυτή η λανθασμένη εκτίμηση είναι  τριπλάσια, όταν γίνεται από γονείς που οι ίδιοι είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι.

– Οι περισσότεροι γονείς (τέσσερις στους πέντε) επιθυμούν έξωθεν συμβουλές και καθοδήγηση, όταν αναγνωρίζουν ότι παιδί τους έχει παραπανίσια κιλά.

Σύμφωνα με τους Ολλανδούς ερευνητές, «τα υπέρβαρα παιδιά είναι πολύ πιθανό ότι θα εξελιχθούν σε υπέρβαρους εφήβους και, στη συνέχεια, σε υπέρβαρους ενηλίκους, γι’ αυτό χρειάζονται παρεμβάσεις όσο ακόμα είναι τριών έως πέντε ετών, ώστε να προληφθούν τα προβλήματα πάχους αργότερα στη ζωή τους». Για να γίνει όμως αυτό, όπως τονίζεται, είναι αναγκαία προϋπόθεση οι ίδιοι οι γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι τα παιδιά -πιθανότατα με ευθύνη των ίδιων των γονιών- έχουν πάρει παραπάνω κιλά. Οι ερευνητές εξέφρασαν ανησυχία ότι, όπως έδειξε η έρευνά τους, οι γονείς δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν το πρόβλημα και την ευθύνη τους στο βαθμό που χρειάζεται.

Zougla

Copy link
Powered by Social Snap