Πώς το μυαλό μας λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις, πώς οδηγείται στη θρησκευτική πίστη και πώς μπορεί να διατηρείται σε φόρμα ακόμη κι όταν το σώμα μας γεράσει; Οι τρεις αυτές ερωτήσεις βρήκαν πρόσφατα απαντήσεις μέσα από ισάριθμες μελέτες
Τρία καινούργια μυστικά του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λήψης σωστών αποφάσεων, τη θρησκευτική πίστη και τη διατήρηση σε φόρμα του μυαλού μας ακόμη κι όταν το σώμα γεράσει, αποκαλύπτονται μέσα από ισάριθμες επιστημονικές μελέτες.
Ειδικότερα, για να διατηρήσει ο εγκέφαλος μας τη νεανικότητά του, ακόμη και όταν τα χρόνια έχουν περάσει, θα πρέπει να είμαστε κοινωνικοί και σε καλή φυσική κατάσταση.
Αυτό πιστεύει ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Ουμέοου στη Σουηδία. Σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Trends in Cognitive Sciences» προέκυψε πώς ούτε η υψηλή μόρφωση ούτε η πολύωρη καθημερινή εργασία αρκούν για να παραμείνει νέος ο εγκέφαλος όσο οι διαπροσωπικές σχέσεις.
Για τον καθηγητή νευροεπιστημών Λαρς Νίρμπεργκ και τους συνεργάτες του, δεν έχει σημασία το τι κάνουν οι άνθρωποι όταν είναι νέοι για να επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου αλλά τι κάνουν όταν βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία και κυρίως πόσο καλλιεργούν τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου ανακάλυψαν πως όταν κάποιος σκέφτεται σε μια ξένη γλώσσα, λαμβάνει πιο ορθολογικές αποφάσεις. Το συμπέρασμα αυτό ακούγεται παράδοξο, αλλά όπως εξηγεί το μέλος της ερευνητικής ομάδας Σαγιούρι Χαγιακάβα, «η ξένη γλώσσα έχει μικρότερη συναισθηματική απήχηση απ’ ό,τι η μητρική».
Από πειράματα που έκαναν οι ειδικοί του πανεπιστημίου σε εθελοντές στην Κορέα, στη Γαλλία και τις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η ξένη γλώσσα παρέχει έναν μηχανισμό αποστασιοποίησης από άμεσες, αυθόρμητες αποφάσεις. Επιπροσθέτως, σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι σκέφτονται σε ξένη γλώσσα παίρνουν περισσότερο επωφελείς αποφάσεις είτε πρόκειται για την τσέπη τους, είτε για το επαγγελματικό τους περιβάλλον.
Πιο βόρεια, στον Καναδά, ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από αναλυτική σκέψη είναι πιο επιρρεπείς στον αθεϊσμό. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύει σε έναν ή περισσότερους θεούς, υποστηρίζει ο κοινωνικός ψυχολόγος Αρα Νορενζαγιάν, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά. Και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, είναι άθεοι ή αγνωστικιστές.
Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να μελετούν την ψυχολογία της πίστης, λίγα είναι τα πράγματα που γνωρίζουν για το τι προκαλεί την έλλειψη πίστης. Σύμφωνα με τους ειδικούς του καναδικού πανεπιστημίου, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν δύο διαφορετικά γνωστικά συστήματα για την επεξεργασία των πληροφοριών. Το ένα είναι γρήγορο, συναισθηματικό και διαισθητικό και το άλλο είναι πιο αργό και αναλυτικό.
Το πρώτο σύστημα έχει μία εγγενή τάση να αποδίδει σκοπό, προσωπικότητα ή ηθική υπόσταση σε αντικείμενα, οδηγώντας σε υπερφυσικές δοξασίες. Οι άνθρωποι που στηρίζονται περισσότερο στη διαισθητική σκέψη είναι πιο επιρρεπείς στο να είναι θρήσκοι ενώ εκείνοι που αξιοποιούν το σύστημα αναλυτικής προσέγγισης είναι λιγότερο ή καθόλου θρήσκοι.
Το σύστημα αναλυτικής προσέγγισης δεν είναι κατ’ ανάγκη συνυφασμένο με τον αθεϊσμό, όμως η ενεργοποίησή του παρακάμπτει το συναισθηματικό σύστημα. Η διαδικασία της αναλυτικής σκέψης, λένε οι ειδικοί, μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος που κάποιοι επιστήμονες είναι οπαδοί του αθεϊσμού.
Tα Νέα