Νέα έρευνα υποστηρίζει το γνωμικό ότι ‘ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό.’
Σύμφωνα με τον Mark Seery, από το πανεπιστήμιο του Buffalo, ενώ οι πολύ τραυματικές εμπειρίες όπως η επιβίωση από τυφώνα μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογική βλάβη, οι λιγότερο σημαντικές προκλήσεις μπορούν να βοηθήσουν να αναπτύξει κάποιος ψυχική αντοχή.
Σε μια έρευνα, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που έχουν υποφέρει από πολλά τραυματικά γεγονότα είναι περισσότερο συντετριμμένοι γενικά αλλά επίσης ανακάλυψαν παρόμοια προβλήματα σε ανθρώπους που δεν είχαν την εμπειρία τέτοιας αντιξοότητας.
Άνθρωποι που είχαν την εμπειρία ορισμένων αρνητικών γεγονότων στη ζωή τους εμφάνισαν τα υψηλότερα επίπεδα ψυχικής αντοχής.
Σε άλλη έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν ανθρώπους με χρόνιο πόνο στη μέση και ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν την εμπειρία ορισμένων σοβαρών προκλήσεων στη ζωή είχαν καλύτερη κινητικότητα σε σχέση με όσους πέρασαν πολλές αντιξοότητες ή καθόλου.
Άνθρωποι που πέρασαν δύσκολες εμπειρίες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν την ικανότητα να αντεπεξέρχονται και να μάθουν τον τρόπο αναζήτησης βοήθειας από την οικογένεια και τους φίλους, όταν τη χρειάζονται, σημειώνει ο Seery. Ωστόσο, τόνισε ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να κάνουν επίτηδες δύσκολη τη ζωή για τα παιδιά τους με την πεποίθηση ότι θα βοηθηθούν να προσαρμοστούν καλύτερα όταν μεγαλώσουν.
Τα αρνητικά γεγονότα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, δήλωσε ο Seery. Αυτό αποτελεί τη θετική πλευρά μιας δυσάρεστης εμπειρίας. Μόνο επειδή συνέβη σε κάποιον κάτι κακό δεν σημαίνει ότι είναι καταδικασμένος να είναι ‘τραυματισμένος’ στη συνέχεια.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Current Directions in Psychological Science.’
Πηγές: ‘Current Directions in Psychological Science.’
Iatronet.gr