grandmother
Εκτύπωση άρθρου


Μικρή αμερικανική έρευνα αποκαλύπτει τα οικονομικά άγχη που βαραίνουν πολλούς ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο και τους συζύγους τους, ακόμα και όταν παλεύουν με τη νόσο.

4 στους 5 Αμερικανούς ασθενείς με καρκίνο και οι σύζυγοι-φροντιστές τους, στην έρευνα, δήλωσαν ότι είχαν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα ανταπόκρισης στο κόστος περίθαλψης και υπέφεραν από οικονομικό στρες. Ανησυχίες για την πληρωμή του ιατρικού κόστους επίσης συνδέθηκαν με χειρότερη ψυχική και σωματική υγεία, ανακάλυψε η έρευνα.

Η ερευνήτρια Fay Hlubocky, του University of Chicago Pritzker School of Medicine, δήλωσε ότι όσο περισσότερο χρόνο ήταν οι ασθενείς υπό αγωγή ή έφθαναν στο τέλος της ζωής, υπήρχαν οικονομικές ανησυχίες. Υπήρχαν ανησυχίες είτε για τη δική τους κατάσταση είτε για των οικογενειών τους.

Η ερευνήτρια παρουσίασε τα ευρήματα την τρέχουσα εβδομάδα στο συνέδριο της American Society of Clinical Oncology (ASCO), στο Σικάγο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 52 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο. Όλοι συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές.

Η ηλικία των ασθενών ήταν από 28 έως 79 ετών, με μέση ηλικία τα 61. Όλοι ήταν παντρεμένοι, τα δυο τρίτα είχαν παραπάνω από δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μόλις λίγο πάνω από τους μισούς είχαν ετήσιο εισόδημα λιγότερο από 65.000 δολάρια. Ποσοστό 45% εργαζόταν, καθώς και τα δυο τρίτα των συζύγων-φροντιστών τους. Κάθε ασθενής και ο σύζυγος ρωτήθηκαν σχετικά με οικονομικές ανησυχίες και υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης της κατάθλιψης, του άγχους, της ποιότητας ζωής και της σωματικής-ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στην έναρξη της έρευνας, ποσοστό 82% των ασθενών και 69% των συζύγων ανέφεραν ανησυχίες για το ιατρικό κόστος, ενώ 79% των ασθενών και 81% των συζύγων δήλωσαν ότι είχαν οικονομικό στρες. Ένα μήνα αργότερα είχαν αυξηθεί οι ανησυχίες για το ιατρικό κόστος-85% των ασθενών και 72% των συζύγων ανέφεραν ανησυχίες για το ιατρικό κόστος.

Άνθρωποι που συνάντησαν μη προβλέψιμο κόστος σε σχέση με τη φροντίδα είχαν υψηλότερο άγχος και κατάθλιψη σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τα σκορ ποιότητας ζωής ήταν χαμηλότερα για ασθενείς που είχαν οικονομικές ανησυχίες και η σωματική και ψυχική υγεία των συζύγων-φροντιστών φάνηκε να μειώνεται καθώς συνεχίζονταν οι ανησυχίες για το κόστος περίθαλψης.

Οι ανησυχίες ποίκιλαν, από το πάρκιγκ και την τακτοποίηση σε ξενοδοχείο, τη βενζίνη για την επίσκεψη στον γιατρό μέχρι μεγαλύτερες ανησυχίες, όπως ασφαλιστική κάλυψη, πώς να παράσχουν στους αγαπημένους τους μετά το θάνατο, ακόμα και πτώχευση.

Ορισμένοι συμμετέχοντες εξέφρασαν αληθινό άγχος όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις δήλωσαν ότι αν έπρεπε να πουλήσουν το σπίτι τους θα το έκαναν.

Άλλοι ασθενείς αισθάνθηκαν ότι η νόσος απειλούσε την ικανότητα ζωής. Όπως δήλωσε κάποιος, ο εργοδότης του έχει πολιτική παρουσίας στην εργασία τέτοια που αν παραβιασθεί πολλές φορές θα οδηγήσει σε λήξη. Συνήθως οι επισκέψεις στον γιατρό θα πρέπει να γίνονται στη μέση της ημέρας, δήλωσε.

Ειδικός δήλωσε ότι αυτού του τύπου ο φόβος είναι συνήθης σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο.

Οι ασθενείς με καρκίνο αναφέρει η ερευνήτρια, μπορούν να βοηθηθούν από κοινωνικό λειτουργό, που θα τους καθοδηγήσει.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά.

iatronet.gr

Copy link
Powered by Social Snap