25 xronia
Εκτύπωση άρθρου


Οι υπερωρίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος και μπορεί να καταδικάζουν χιλιάδες εργαζόμενους στο έμφραγμα, προειδοποιούν Φινλανδοί επιστήμονες.

Το συμπέρασμά τους προέρχεται από την ανάλυση 12 προγενέστερων μελετών,που συμπεριέλαβαν πάνω από 22.000 εθελοντές επτά χώρες του κόσμου και καλύπτουν τις πέντε τελευταίες δεκαετίες (η παλαιότερη χρονολογείται από το 1958).

Όπως ανακάλυψαν, ο συνδυασμός του στρες, της αύξησης της πίεσης και της ανθυγιεινής διατροφής που προκαλούν οι υπερωρίες, μπορεί να μας καταδικάζουν σε πρόωρα καρδιολογικά προβλήματα, καθώς αυξάνουν κατά τουλάχιστον 40%τον κίνδυνο, σε σύγκριση με αυτόν που διατρέχουμε όταν δουλεύουμε οκτώ ώρες την ημέρα.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν εκείνα βρετανικής μελέτης του 2011 που έδειξε πως η εργασία επί περισσότερο από 11 ώρες την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 67%.

Όπως εξηγούν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» η δρ Μαριάνα Βιρτάνεν και οι συνεργάτες της, από το Φινλανδικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Υγείας (FIOH), ανέλυσαν μελέτες από το 1958 και μετά, διότι τότε δημοσιεύθηκαν τα πρώτα στοιχεία που συσχέτιζαν την υπερβολική εργασία με την κακή καρδιολογική υγεία.

Οι μελέτες έδειξαν πως ο κίνδυνος αυξανόταν από 40% έως 80%.

Το 40% αφορούσε όσες βασίζονταν σε λεπτομερή καταγραφή των νυν εργασιακών συνθηκών των εθελοντών (αυτή θεωρείται η πιο ακριβής μέθοδος) και το 80% εκείνες στις οποίες ζητήθηκε από τους εθελοντές να θυμηθούν επί πόσες ώρες εργάζονταν καθημερινά τον τελευταίο καιρό.

Οι εθελοντές των μελετών προέρχονταν από Βρετανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ολλανδία.

«Υπάρχουν αρκετοί δυνητικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα μπορούσαν να υπόκεινται της συσχέτισης μεταξύ πολύωρης απασχόλησης και στεφανιαίας νόσου», γράφουν οι ερευνητές. «Ο ένας είναι η παρατεταμένη έκθεση στο ψυχολογικό στρες».

Άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να είναι τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες (της κορτιζόλης), η υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών λόγω του συνεχούς φαγητού εκτός σπιτιού και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας ελλείψει ελεύθερου χρόνου λόγω της πολλής δουλειάς.

Το 2009, η δρ Βιρτάνεν και οι συνεργάτες της είχαν ανακαλύψει επίσης ότι η υπερωριακή απασχόληση είναι εξίσου επιβλαβής με το κάπνισμα για την εγκεφαλική λειτουργία.

Όπως είχαν τότε ανακοινώσει, οι μεσήλικες που εργάζονται επί 55 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα έχουν φτωχότερη εγκεφαλική λειτουργία απ’ ό,τι όσοι δεν υπερβαίνουν τις 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι που έκαναν υπερωρίες είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ ευφυΐας, βραχυχρόνιας μνήμης και ανάκλησης λέξεων.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only

Tα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap