andras thumb
Εκτύπωση άρθρου

Οι ερωτευμένοι σήμερα ανταλλάσσουν την ευχή «χρόνια πολλά» και οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι αυτή η ευχή μπορεί να πιάσει τόπο! Οι σχέσεις αγάπης και αλληλοϋποστήριξης μπορούν να κρατήσουν την καρδιά μας υγιή.

«Οι σχέσεις μας μπορούν να επηρεάσουν συνολικά την υγεία μας αλλά και ειδικά την καρδιά μας» δηλώνει ο δρ Σαμίτ Κουμάρ, κλινικός ψυχολόγος του Memorial Health Care System της νότιας Φλόριντα.

Οπότε επενδύστε την ενέργειά σας για να κανακέψετε τον «Βαλεντίνο» σας. Οργανώστε ένα ρομαντικό δείπνο, χορέψτε το αγαπημένο σας τραγούδι και πιείτε ένα ποτήρι κρασί. Τέτοιες ενέργειες δεν είναι καλές μόνο για τη σχέση αλλά και για την καρδιά, υπερθεματίζει η δρ Μελίσα Τρέισι, διευθύντρια του Προγράμματος Καρδιακής Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Τόσο το κρασί όσο και τα σοκολατάκια που καταναλώνονται αυτή την ημέρα διαθέτουν φλαβονοειδή, που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οπότε κάνουν καλό στις στεφανιαίες αρτηρίες. «Είναι επαρκώς αποδεδειγμένο ερευνητικά ότι το αλκοόλ όταν καταναλώνεται με μέτρο έχει οφέλη για την καρδιά» δηλώνει χαρακτηριστικά η δρ Τρέισι. Αυτό δεν ισχύει ακριβώς και για την σοκολάτα, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η μικρή κατανάλωσή της αραιά και πού σίγουρα δεν κάνει κακό. Εξάλλου, η σοκολάτα βοηθάει τον οργανισμό να απελευθερώσει ενδορφίνες, οι οποίες είναι νευροδιαβιβαστές που συμβάλλουν στην ευεξία.

Οσο για το δείπνο, δεν θα σας κάνει σε καμία περίπτωση κακό, αφού θα γίνεται σε καλό και ήρεμο κλίμα. Ωστόσο, φροντίστε το πιάτο που θα παραγγείλετε να σέβεται την καρδιά σας. «Η διατροφή σας ακόμα και σε μια τέτοια ειδική περίσταση θα πρέπει να περιέχει πολλά λαχανικά αλλά και πρωτεΐνη χωρίς κορεσμένα λιπαρά» επισημαίνει η δρ Τρέισι. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να ξεκινήσετε από τη σαλάτα για να σας κοπεί με υγιεινό τρόπο η μεγάλη πείνα.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι είστε με τον/την αγαπημένο/η σας κάνει καλό στην πίεσή σας! Ερευνα έχει δείξει ότι όταν βρισκόμαστε με το έτερο μας ήμισυ η πίεση ελαφρώς υποχωρεί.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

espresso

Copy link
Powered by Social Snap