kafeini g
Εκτύπωση άρθρου

Αρκεί να μην συνδυάζεται με τσιγάρο

Με μειωμένο κίνδυνο θανάτου συνδέεται η αυξημένη κατανάλωση καφέ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τον καφέ, το δημοφιλέστερο ρόφημα, που στο παρελθόν έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Νιλ Φρίντμαν, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή πέντε φλιτζανιών καφέ ημερησίως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αιτιολογήσουν πλήρως τον συσχετισμό. Διευκρινίζουν δε ότι το όφελος προκύπτει εφόσον ο καφές δεν συνοδεύεται από κάπνισμα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την κατανάλωση καφέ σε σχέση με την υγεία περίπου 400.000 ατόμων, 50-71 ετών για μια περίοδο 14 ετών. Όσο περισσότερο καφέ έπιναν οι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, τόσο μικρότερος ο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 12% για τους άνδρες και κατά 16% για τις γυναίκες.

Οι θετικές επιπτώσεις του καφέ παρατηρήθηκαν ως προς τους θανάτους λόγω καρδιακής νόσου, αναπνευστικής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, τραυματισμών, διαβήτη και λοιμώξεων, αλλά όχι λόγω καρκίνου.

Απ’ την άλλη, μια ομάδα συμπεριφορών που συχνά συνδυάζονται με την κατανάλωση καφέ, όπως το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η κακή διατροφή, μείωναν δραματικά το όφελος της κατανάλωσης καφέ.

Φυσικά η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι ο καφές από μόνος του μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου, όμως καταδεικνύει ότι για κάποιο (αδιευκρίνιστο) λόγο σαφώς υπάρχει σχέση ανάμεσα στην καταναλισκόμενη ποσότητα καφέ και στην θνησιμότητα.

Όπως εξηγεί ο Δρ Φρίντμαν «εδώ και καιρό έχουν υπάρξει ανησυχίες πως ο καφές μπορεί να συνιστά μία ριψοκίνδυνη συνήθεια, όμως τα νέα ευρήματα είναι καθησυχαστικά ως προς το ότι δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κάποια μελλοντική πάθηση».

Τα στοιχεία των 402.260 ανθρώπων, προέρχονται από την, σε εξέλιξη, μελέτη NIH-AARP Diet and Health Study, που ξεκίνησε το 1995, και αρχικά είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο καφές έχει αρνητική επίπτωση στο προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι όσοι πίνουν καφέ συνήθως είναι και καπνιστές.

Όταν όμως ο Δρ Φρίντμαν απομόνωσε τον παράγοντα κάπνισμα (όπως και άλλους παράγοντες κινδύνου) τότε ακριβώς προέκυψε το αντίθετο αποτέλεσμα: ο καφές αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έπιναν καφέ, κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι λάτρεις του είχαν κατά μέσο όρο 6% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Όσοι έπιναν δύο μετρία φλιτζάνια την ημέρα είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο και όσοι έπιναν τέσσερα με πέντε, μείωναν το ενδεχόμενο πρόωρου θανάτου κατά 12%.

Στις γυναίκες το όφελος ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αφού όσες έπιναν έναν καφέ την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο κατά 5%, δύο με τρία φλιτζάνια συντελούσαν σε 13% μείωση και τα τέσσερα με πέντε σε 16% μείωση του κινδύνου.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όφελος από την κατανάλωση καφέ προκύπτει ακόμη και όταν αυτός δεν περιέχει καφεΐνη. Αυτό πρακτικά σημαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο καφές επιδρά θετικά στο προσδόκιμο επιβίωσης, δεν αφορά στην καφεΐνη, αλλά σε κάποια άλλη από τις περίπου 1.000 χημικές ουσίες που περιέχει.

Εξάλλου, οι ερευνητές δεν προχώρησαν σε ανάλυση της επίπτωσης στο προσδόκιμο ζωής κάθε ξεχωριστού είδους καφέ κι έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα μείνουν με την απορία αν ένας καλός ελληνικός καφές, ένας φραπές, ένας καπουτσίνο ή ένα εσπρέσο θα τους χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής.

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap