fish
Εκτύπωση άρθρου


Το λίπος των τροφών αποθηκεύεται αμέσως στην περιφέρεια της μέσης

Μέσα σε τρεις ώρες από ένα μεγάλο και λιπαρό γεύμα ανεβαίνει ο δείκτης της ζυγαριάς!

Τρεις ώρες μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αρχίζουμε να παχαίνουμε! Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι λιπαρές τροφές χρειάζονται ελάχιστο χρόνο για να μας… κάτσουν (κυριολεκτικώς) στην περιφέρεια της μέσης – πολύ λιγότερο από ό,τι πίστευαν ως σήμερα οι επιστήμονες.

Μέσα σε ένα τρίωρο

Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μέσα σε ένα τρίωρο από το γεύμα, αποθηκεύεται στην περιοχή της κοιλιάς ποσότητα λίπους ίση με 2-3 κουταλάκια του γλυκού. Αν μάλιστα το άτομο καταναλώσει τροφή πάλι σύντομα, οι λιπαποθήκες του… επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, όπως προέκυψε από τη μελέτη, το βραδινό φαγητό είναι εκείνο που μας γεμίζει λίπος περισσότερο από τα άλλα γεύματα της ημέρας.

Το νέο εύρημα έρχεται σε αντίθεση με την κρατούσα θεωρία η οποία κάνει λόγο για αργή και σταδιακή αύξηση του βάρους. Επί έτη οι ειδικοί πίστευαν ότι τα λίπη των τροφών μεταφέρονται από το γαστρεντερικό σύστημα στο αίμα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τους μυς ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Ο,τι περισσέψει από αυτή τη διαδικασία αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό γύρω από την κοιλιά, τους γοφούς και τα πόδια.

Πολύπλοκη και ταχεία διαδικασία

Ωστόσο οι ερευνητές από την Οξφόρδη υποστηρίζουν τώρα ότι η όλη διαδικασία αποθήκευσης του λίπους είναι πιο πολύπλοκη και πολύ ταχύτερη από ό,τι πιστευόταν.

Στο πλαίσιο πειραμάτων που διεξήγαγαν, εθελοντές κατανάλωσαν λίπη η ύπαρξη των οποίων μπορεί να «ανιχνευθεί» στο σώμα. Όπως φάνηκε από την «παρακολούθηση» του λίπους εντός του οργανισμού των συμμετεχόντων, χρειάζεται περίπου μια ώρα προκειμένου να γίνει η διάσπασή του στο έντερο και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος υπό τη μορφή μικροσκοπικών σταγονιδίων. Στη συνέχεια τα λιπο-σταγονίδια περιφέρονται στον οργανισμό – όχι όμως για πολύ – προτού «συλληφθούν» και αποθηκευθούν στις λιπαποθήκες.

«Η όλη διαδικασία είναι πολύ ταχεία» ανέφερε ο Φρέντρικ Κάρπε, καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής και επικεφαλής της μελέτης και προσέθεσε: «Τα κύτταρα του λιπώδους ιστού γύρω από τη περιφέρεια της μέσης αρπάζουν τα σταγονίδια του λίπους καθώς αυτά ‘ταξιδεύουν’ στο αίμα και τα ενσωματώνουν για αποθήκευση».

«Εχθρός» το βραδινό γεύμα

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μόνο μια μικρή ποσότητα λίπους από το πρωινό γεύμα ακολουθεί αυτόν τον… γρήγορο δρόμο της αποθήκευσης. Στο δείπνο όμως, η ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται ταχέως φθάνει στο 50% επί της συνολικής ποσότητας πρόσληψης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας ορμονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα αργότερα μέσα στην ημέρα και διευκολύνουν το έργο «παγίδευσης» των σταγονιδίων λίπους που έχουν αναλάβει οι λιπαποθήκες της κοιλιάς.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το σύστημα αποθήκευσης είναι παροδικό. Το λίπος που έχει αποθηκευθεί «κινητοποιείται» γρήγορα ώστε να θρέψει τους μυς μας. Όταν όμως ένα άτομο καταναλώνει μεγαλύτερες από το φυσιολογικό ποσότητες τροφής τα πράγματα αλλάζουν, σύμφωνα με τον καθηγητή Κάρπε. «Εάν κάποιος τρώει πολύ, δεν περνά στη φάση ‘κινητοποίησης’ του λίπους. Ετσι υπάρχει συνεχής συσσώρευσή του και τελικώς αύξηση του βάρους».

Το νέο εύρημα έρχεται να προστεθεί σε άλλα πρόσφατα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το λίπος που «εγκαθίσταται» στην περιοχή της κοιλιάς είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές και μπορεί να στερήσει χρόνια ζωής. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε πριν από μερικές ημέρες κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία το μυστικό για μια μακριά και υγιή ζωή είναι το εξής: η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης πρέπει να δίνει αποτέλεσμα μικρότερο από το μισό σε σύγκριση με τη μέτρηση του ύψους ενός ατόμου.

Θεοδώρα Τσώλη

To Bήμα

Copy link
Powered by Social Snap