Εκτύπωση άρθρου

Σχεδόν οι μισοί νέοι ηλικίας 11-16 ετών στην Ευρώπη συμφωνούν ότι είναι ευκολότερο να είναι ο «εαυτός τους» στο διαδίκτυο, παρά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης του προγράμματος «EU Kids Online», που καθοδηγείται από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) και δημοσιοποιήθηκε χθες κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για την «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011».

Η έρευνα κάλυψε 25.000 περιπτώσεις παιδιών και γονέων σε 25 ευρωπαϊκές χώρες. Οι νέοι που ανέφεραν ότι είναι ευκολότερο για αυτούς να είναι ο «εαυτός τους», όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο, είναι επίσης αυτοί που πιθανότατα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κάνουν φιλίες στην πραγματική τους ζωή και επομένως το διαδίκτυο παρέχει ένα πιθανό τρόπο διαφυγής ή αναπλήρωσης αυτού του κενού. Οι ίδιοι αυτοί νέοι ανέφεραν ότι παίρνουν περισσότερα «ρίσκα» στο Internet, όπως όταν αποστέλλουν προσωπικές πληροφορίες σε άτομα με τα οποία δεν έχουν συναντηθεί ποτέ από κοντά ή με το να προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισοί νέοι (45%) συζητούν στο διαδίκτυο για διαφορετικά θέματα απ’ ό,τι στις διά ζώσης συζητήσεις τους και το ένα τρίτο (32%) μιλάει στο διαδίκτυο για προσωπικά θέματα που δεν θίγουν στις διά ζώσης συζητήσεις. Αυτό δείχνει ότι η επικοινωνία μέσω διαδικτύου φέρνει τους εφήβους σε λιγότερη αμηχανία απ’ ό,τι η διαπροσωπική επικοινωνία. Σύμφωνα με τους ερευνητές του «EU Kids Online», ο πειραματισμός με την ταυτότητά τους είναι μέρος της εφηβείας.

Το πρόγραμμα «EU Kids Online II» (www.eukidsonline.net) χρηματοδοτείται από το κοινοτικό Πρόγραμμα Ασφαλούς Διαδικτύου 2009-11, με σκοπό να ενισχύσει τη γνώση γύρω από τις εμπειρίες και τις πρακτικές των παιδιών και των γονέων, τόσο σχετικά με τη ριψοκίνδυνη όσο και για την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου και τις νέες διαδικτυακές τεχνολογίες.

H  Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάζεται κάθε δεύτερη Τρίτη του Φεβρουαρίου. Στις 6 Φεβρουαρίου 2004 εορτάστηκε για πρώτη φορά σε 16 χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, ενώ φέτος εορτάζεται σε 70 χώρες. Η Ημέρα αποτελεί αφορμή για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν στην ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών.    

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe (www.saferinternet.org), στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet (=ασφαλέστερο διαδίκτυο) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα, διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.

zougla. gr

Copy link
Powered by Social Snap