efibisej
Εκτύπωση άρθρου


Μόνο το 3% εφαρμόζει αντισυλληπτικά μέτρα
Mικρό το ποσοστό των νέων που χρησιμοποιούν συστηματικά αντισυλληπτικά μέτρα, όπως προφυλακτικό και χάπι   

Αν και η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως σεξουαλικά απελευθερωμένη χώρα, συγκριτικά με άλλες δυτικές χώρες, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν αποτελεί μέρος της σχολικής εκπαίδευσης, όπως στις σκανδιναβικές χώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χρήση των αντισυλληπτικών μεθόδων να αφορά μόλις το 3% των γυναικών.

Η ανησυχητική αυτή διαπίστωση θα αποτελέσει θέμα συζήτησης του 12ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας με θέμα «Μύθοι και Λανθασμένες Αντιλήψεις έναντι Αποδείξεων για την Αντισύλληψη», που διεξάγεται 20-23 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αναφερόμενος στη θεματολογίου του συνεδρίου ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας καθηγητής Δημήτριος Λάζαρης εξήγησε ότι «τα θέματα του Συνεδρίου αυτού καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών δραστηριοτήτων που επηρεάζουν σοβαρά και πολύπλευρα τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών, των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας που είναι το μεγαλύτερο αλλά και το πιο δραστήριο και σημαντικό ποσοστό των γυναικών. (Η «Αναπαραγωγική Υγεία» αφορά όλες τις γυναίκες από την έναρξη της ήβης έως και μετά το κλιμακτήριο, την εμμηνόπαυση). Αρκεί να αναφερθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η «Αναπαραγωγική Υγεία» έχει επίσημα αναγνωρισθεί ως ανεξάρτητη Ιατρική ειδικότητα (Reproductive Health professionals). Την ίδια στιγμή στην πατρίδα μας επικρατεί άγνοια και αδιαφορία για τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις που επηρεάζουν την ζωή των γυναικών».

Η αντισύλληψη είναι ταμπού
Το έλλειμμα ενημέρωσης, οι προκαταλήψεις αλλά και η άγνοια για τις συντελούμενες επιστημονικές εξελίξεις καθιστούν την αντισύλληψη θέμα ταμπού μεταξύ των μελών της ελληνικής οικογένειας.

Κι ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες η χρήση των σύγχρονων αντισυλληπτικών μεθόδων φτάνει το 85% στις νέες γυναίκες, στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 3%. Η περιορισμένη διάδοση της αντισύλληψης μεταξύ των νέων έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να καταγράφεται διαρκής αύξηση στα κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (χλαμύδια, σύφιλη, βλεννόρροια, έρπητας γεννητικών οργάνων, HPV, AIDS κ.α.). Μικρή είναι και η αύξηση των αμβλώσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακριβή στοιχεία.

Όπως εξηγεί ο κ.Λάζαρης «το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν οργανωμένα τμήματα στα Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία, που διασφαλίζουν ότι η άμβλωση πραγματοποιείται υπό συνθήκες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τελευταία καταγράφεται αύξηση των αμβλώσεων μεταξύ των έγγαμων γυναικών, καθώς και αυξημένη χρήση του ανδρικού προφυλακτικού. Το γεγονός αποδίδεται κυρίως στην οικονομική κρίση, που έχει ανατρέψει τον οικογενειακό προγραμματισμό πολλών ζευγαριών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα, οι ανεπιθύμητες κυήσεις υπολογίζονται σε άνω των 80 εκατομμυρίων. Περίπου 50 εκατομμύρια από αυτές καταλήγουν σε εκτρώσεις και άνω των 20 εκατομμυρίων γίνονται κάτω από ανασφαλείς υγειονομικές συνθήκες. Επίσης οκτώ εκατομμύρια γυναίκες παθαίνουν κάποια επιπλοκή στην υγεία τους συνέπεια των αμβλώσεων και 70.000 γυναίκες το χρόνο πεθαίνουν από αυτές.

Η αντισύλληψη δεν προκαλεί καρκίνο

Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθεί και η προσπάθεια ανατροπής της λανθασμένης αντίληψης ότι το αντισυλληπτικό χάπι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, όταν χρησιμοποιείται για δέκα συνεχόμενα έτη.

Η ομιλία του κ.Λάζαρη με θέμα «Ορμονική Αντισύλληψη και Παθήσεις των Μαστών (καλοήθεις και Καρκίνος)» εστιάζει στην συμβολή του αντισυλληπτικού χαπιού στην θωράκιση της υγείας της γυναίκας από γυναικολογικούς καρκίνους και άλλες παθήσεις των αναπαραγωγικών της οργάνων.

Τα νέα γενιάς αντισυλληπτικά χάπια, με μικρότερες δοσολογίες ορμονών αλλά και τις νέες εκδοχές τους (δερματικά επιθέματα, ενέσεις κ.α.), επιτυγχάνουν την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ενώ προστατεύουν αποτελεσματικά από τον καρκίνο του ενδομητρίου, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Παράλληλα, έχουν σχετιστεί με τη βελτίωση παθήσεων όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες και το προ-εμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap