neosilektos
Εκτύπωση άρθρου


Οι βρετανοί προσπαθουν να απομακρύνουν τα εξτρεμιστικά στοιχεία από το Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο αποτελεί το μεγαλύτερο «εκκολαπτήριο» βίαιων εξτρεμιστικών τάσεων και όχι οι φυλακές, τα πανεπιστήμια ή οι τόποι λατρείας, σύμφωνα με έκθεση βρετανικής διακομματικής επιτροπής που μόλις δημοσιεύτηκε και αποκαλύπτει ότι το ίντερνετ παίζει ρόλο στις περισσότερες αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις βίαιης εκδήλωσης ακραίων τάσεων.

Μάλιστα, η επιτροπή υποστηρίζει ότι οι πάροχοι ίντερνετ θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματικοί στην απομάκρυνση υλικού που προωθεί τον εξτρεμισμό όσο και στην απομάκρυνση υλικού που είναι πορνογραφικό ή παραβιάζει τους κανόνες περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Από το 2010 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, η βρετανική μονάδα πάταξης της τρομοκρατίας μέσω Διαδικτύου έχει δεχτεί περισσότερες από 2.025 αναφορές παραπόνων, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να «κλείσει» περίπου το 10% των ιστοσελίδων που αυτές αφορούσαν.

Παρόλα αυτά, οι βρετανοί βουλευτές πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προς την κατεύθυνσης της απομάκρυνσης εξτρεμιστικών στοιχείων από το Διαδίκτυο, όπως εξτρεμιστικών βίντεο, και τη δημιουργία ενός νέου κώδικα που θα τραβάει μια κόκκινη γραμμή σε υλικό που προωθεί βίαιες φονταμενταλιστικές τάσεις.

Η έκθεση τονίζει ότι το Διαδίκτυο αποτελεί ένας από τους τελευταίους χώρους που δεν έχουν υπαχθεί σε ρυθμιστικούς κανόνες και όπου είναι δυνατή η εκδήλωση, η ενίσχυση και ο προσηλυτισμός σε ακραίες τάσεις.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται δεν υπάρχει ένας και μοναδικός δρόμος που να οδηγεί σε μεγέθυνση φονταμενταλιστικών τάσεων και υπογραμμίζει ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται και άμεση προσωπική επαφή.

Προσθέτει μάλιστα ότι παρόλο που ορισμένοι τρομοκράτες είχαν παρακολουθήσει βρετανικά πανεπιστήμια και είχαν εκτίσει ποινές σε βρετανικές φυλακές υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι απέκτησαν ακραίες πεποιθήσεις εκεί. Επίσης, καθώς οι αρχές ελέγχουν τους δημόσιους χώρους όπου θα μπορούσε να γίνει «στρατολόγηση», αυτό πλέον συμβαίνει σε σπίτια.

Το Βήμα

Copy link
Powered by Social Snap