Επιστήμονες συνδέουν τις διαφορές στη συμπεριφορά των φυλών με τη σεροτονίνη
Στα γονίδια οφείλονται ο ατομικισμός της Δύσης και η πειθαρχία του συνόλου της Ανατολής, σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων. Οι διαφορές στο γενετικό υλικό των φυλών παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους, λένε οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόι των ΗΠΑ μελέτησαν το γονίδιο που ελέγχει την παραγωγή της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που εκκρίνεται στον εγκέφαλο και η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και τα συναισθήματα.
Οπως διαπίστωσαν, μια εκδοχή του γονιδίου συναντάται πολύ συχνότερα στους πληθυσμούς των δυτικών κρατών, όπου συνδέεται με τον ατομικισμό και την ελευθερία στη σκέψη. Η άλλη του εκδοχή είναι πολύ συνηθισμένη στους ασιατικούς λαούς. Εκεί, συνδέεται με τη συλλογική δράση και μια μεγαλύτερη προθυμία να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο κοινό καλό. Οσοι διαθέτουν αυτή την εκδοχή του γονιδίου, αντιδρούν διαφορετικά στην έκκριση σεροτονίνης.
«Για πρώτη φορά εντοπίζουμε μια άμεση σχέση μεταξύ των πολιτισμικών αξιών του ατομικισμού και της συλλογικότητας και του γονιδίου-μεταφορέα της σεροτονίνης», εξηγεί η Τζόαν Τσιάο, από το τμήμα Ψυχολογίας του Northwestern.
Η Τσιάο και οι συνάδελφοί της συνδύασαν στοιχεία από έρευνες γενετικής σε διάφορες χώρες, αναζητώντας διαφοροποιήσεις γονιδίων. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα ευρήματά τους με έρευνες που αφορούσαν τον βαθμό ατομικισμού και συλλογικότητας σε διάφορες χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες διαθέτουν πολύ συχνότερα τη «συλλογική» εκδοχή του γονιδίου.
Το ερώτημα για τους ειδικούς είναι πώς ένα γονίδιο μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα στη συμπεριφορά ενός ολόκληρου λαού. Η Τσιάο επισημαίνει ότι αυτό το γονίδιο στους ασιατικούς λαούς συνδέεται με υψηλά επίπεδα άγχους και αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης. Και προσθέτει πως αυτές οι κουλτούρες διαμορφώνουν έτσι τη δομή τους, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των αρνητικών συνεπειών.
Επιμέλεια: Εύη Ελευθεριάδου
Τα Νέα