shoes
Εκτύπωση άρθρου


Το στυλ, η αξία, το χρώμα και η κατάσταση των παπουτσιών μπορεί να αντικατοπτρίζουν πτυχές της προσωπικότητάς μας, της συναισθηματικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, ενίοτε και των πολιτικών μας πεποιθήσεων, σύμφωνα με έρευνα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

Μάλιστα, σε ένα πείραμα που έκαναν, έδειξαν σε διάφορους ανθρώπους φωτογραφίες ζευγαριών από παπούτσια κι εκείνοι μάντεψαν κατά 90% σωστά για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας των κατόχων τους.

Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στο πείραμα ήταν 63 φοιτητές στους οποίους οι ειδικοί έδειξαν φωτογραφίες 208 ζευγαριών παπούτσια. Οι ιδιοκτήτες των παπουτσιών συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που τους επέδωσαν οι ερευνητές και το οποίο είχε σκοπό να καταγράψει πτυχές της προσωπικότητάς τους. Οι δε φωτογραφίες έδειχναν τα παπούτσια εκείνα που οι κάτοχοί τους φορούσαν περισσότερο.

Οι φοιτητές που είδαν τις φωτογραφίες κλήθηκαν να μαντέψουν το φύλο, την ηλικία, την κοινωνική θέση των κατόχων τους. Οπως ανέφεραν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal of Research in Personality», τα υποδήματα μεταφέρουν ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι πληροφοριών για τους κατόχους τους.

«Τα παπούτσια παρουσιάζουν μια μεγάλη ποικιλία ως προς το στυλ, τη φίρμα, την εμφάνιση, τη λειτουργία τους. Εξαιτίας αυτής της ποικιλίας μεταφέρουν πληροφορίες για εκείνον που τα φορά», τονίζουν.

Μία από τις περιπτώσεις που οι προβλέψεις των φοιτητών έπεσαν έξω ήταν ότι τα πιο «βαρετά» παπούτσια ανήκαν σε εκείνους που δυσκολεύονταν να συνάψουν σχέση με το άλλο φύλο. Αντιθέτως, επιτυχώς βρήκαν ότι πρακτικά και λειτουργικά παπούτσια φορούσαν ευχάριστοι άνθρωποι, μυτερές μπότες φορούσαν άνθρωποι με επιθετικές προσωπικότητες, ενώ εκείνοι με ήπιο χαρακτήρα προτιμούσαν φαινομενικά άβολα παπούτσια.

Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap