tzin
Εκτύπωση άρθρου


Τα τζιν αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της γκαρνταρόμπας αναρίθμητων νέων και λιγότερο νέων. Όσοι όμως προτιμούν αυτά που «αγκαλιάζουν» σφιχτά το σώμα, κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές νευρολογικές βλάβες, προειδοποιεί μία αμερικανίδα ειδικός.

Όπως λέει, έχει δει αρκετούς ασθενείς με παραισθητική μηραλγία, η οποία οφείλεται στο ότι τα παντελόνιά τους ήταν υπερβολικά στενά για την υγεία τους.

Η διαταραχή αυτή προκαλεί αισθήματα μουδιάσματος, «μυρμηγκιάσματος» και πόνου στους μηρούς και οφείλεται στην συμπίεση ενός νεύρου, που λέγεται έξω μηροδερματικό, στην περιοχή χαμηλά στην κοιλιά (βουβωνική περιοχή), εξήγησε η μικροχειρουργός-ουρολόγος δρ Κάρεν Μπόυλ, από το Ιατρικό Κέντρο Greater Baltimore, στο Μέριλαντ.

Εκτός από τα πολύ σφιχτά παντελόνια, άλλες συνήθεις αιτίες του προβλήματος είναι η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη.

Όπως επισήμανε η δρ Μπόυλ, τα συμπτώματα επιδεινώνει στις γυναίκες η συνήθεια να φορούν στενά τζιν με ψηλοτάκουνα παπούτσια, ώστε να φαίνονται πιο ψηλά τα πόδια τους. Και αυτό, διότι η κλίση που παίρνει η λεκάνη τους όταν προσπαθούν να ισορροπήσουν στα… ύψη, αυξάνει την πίεση στο συγκεκριμένο νεύρο.

Η δρ Μπόυλ πρόσθεσε ότι μία από τις ασθενείς της περιέγραψε τα συμπτώματά της σαν «αίσθηση κυματισμού» ψηλά στα πόδια της, η οποία την έκανε να νιώθει αδυναμία.

Αν και η παραισθητική μηραλγία λόγω των στενών παντελονιών είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, υπάρχουν αναφορές γι’ αυτήν στην ιατρική βιβλιογραφία.

Το 2003, λ.χ., ο Μάλβιντερ Σ. Πάρμαρ, ιατρικός διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικής Παθολογίας στο Νοσοκομείο Timmins, στο Οντάριο του Καναδά, περιέγραψε τρία περιστατικά στην «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ).

Και οι τρεις ασθενείς ήταν υπέρβαρες γυναίκες, οι οποίες καθημερινά φορούσαν στενά, χαμηλοκάβαλα παντελόνια το τελευταίο 6μηνο έως 8μηνο.

Και οι τρεις εκδήλωσαν αισθήματα «μηρμυγκιάσματος» ή μουδιάσματος στους μηρούς, ενώ η μία είχε φτάσει στο σημείο να ανησυχεί ότι έχει σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα καλά νέα είναι πως τα συμπτώματά τους υποχώρησαν, έπειτα από έξι εβδομάδες πλήρους αποφυγής των αγαπημένων τους παντελονιών και της χρήσης άνετων ρούχων.

Η δρ Μπόυλ συνιστά στους λάτρεις της μόδας που έχουν συμπτώματα σαν τα προαναφερθέντα, να αλλάξουν τα στενά τζιν τους με πιο άνετα ή έστω να φορούν στενά τζιν με ελαστίνη ή λύκρα, ούτως ώστε να τους πιέζουν λιγότερο χαμηλά στην κοιλιά.

Προειδοποίησε ακόμη πως εάν οι ασθενείς αυτοί επιλέξουν να αγνοήσουν τα προειδοποιητικά συμπτώματα, μπορεί να καταλήξουν με μόνιμη βλάβη του νεύρου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα στενά παντελόνια ενοχοποιούνται για προβλήματα υγείας.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι νεαροί άντρες που θέλουν να «κολλάνε» πάνω τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπερθέρμανσης των όρχεων και μείωσης της παραγωγής των σπερματοζωαρίων, που με τη σειρά της μπορεί να σημαίνει υπογονιμότητα.

Τα πολύ στενά παντελόνια αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες εκδηλώσεως δερματικού εξανθήματος.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only

Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap