Εκτύπωση άρθρου

16.1.2012

Edu-crete.gr

Παγκρήτιος οδηγός εκπαίδευσης

Ο αριθμός των ζευγαριών που επιλέγουν συνειδητά να αποκτήσουν ένα μόνο παιδί αυξάνεται συνεχώς. Οι λόγοι; Η οικονομική ανασφάλεια, ο φόβος της ανεργίας, η άποψη ότι τα παιδιά αποτελούν εμπόδιο στις επαγγελματικές φιλοδοξίες των γονιών, αλλά και δέσμευση της ελευθερίας τους.

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος:

Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το μοναχοπαίδι παρουσιάζει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά κινδύνους. Αυτό, φυσικά, εξαρτάται σημαντικά από τη συμπεριφορά των γονιών και τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν το παιδί τους. Είναι αναμφισβήτητο ότι το μοναχοπαίδι έχει ιδιαιτερότητες, γιατί από νωρίς συναναστρέφεται αποκλειστικά ενηλίκους. Δέχεται ποικίλα ερεθίσματα, αναπτύσσει εξαιρετικά τη λεκτική του ικανότητα, εκφράζει άνετα τις σκέψεις του κι έχει γλαφυρό κι έντονα περιγραφικό λόγο. Αποκτά, επιπλέον, μια αξιοσημείωτη άνεση στην επικοινωνία με τους ενηλίκους.

Η έλλειψη αδερφού ή αδερφής όμως κάνει το παιδί να νιώθει αδύναμο και κατώτερο σε σχέση με τους μεγάλους. Δεν έχει συνένοχο στις «ζαβολιές», γι’ αυτό και ορισμένες φορές αισθάνεται μοναξιά. Επειδή μεγαλώνει χωρίς την αδερφική παρουσία – συνεπώς χωρίς κάποιο συνομήλικο ανταγωνιστή – δυσκολεύεται να μοιραστεί τα πράγματά του και συχνά γίνεται κτητικό. Εξάλλου, συχνά σχηματίζει την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να του προσφέρουν, χωρίς το ίδιο να καταβάλλει την παραμικρή προσπάθεια. Επιδιώκει πάντα να είναι πρώτο, να τραβά την προσοχή των γύρων του και να επιβεβαιώνεται ή να επιβάλλει τις απόψεις του έχοντας όμως το μόνιμο φόβο της απόρριψης.

Τα μοναχοπαίδια αποδεικνύονται μελετηρά, επιμελή κι η σχολική τους φοίτηση είναι κατά κανόνα ικανοποιητική. Μερικές φορές, όμως, παρατηρείται κάποια αδυναμία ή αδεξιότητα. Σε αυτή την περίπτωση, τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στην υπερπροστασία και την εξάρτηση των γονέων από αυτά.

Υπάρχουν, λοιπόν, μοναχοπαίδια που δεν έχουν μάθει να λειτουργούν από κοινού με άλλους. Στις επαφές τους με άλλα παιδιά συχνά έχουν δυσκολίες, γιατί τα θέλουν όλα δικά τους, δε μοιράζονται τα παιχνίδια τους ή είναι δειλά.

Αναμφίβολα, πάντως, το μοναχοπαίδι γνωρίζει τη μοναξιά από νωρίς και θέλει να ξεφύγει απ’ αυτήν. Γι’ αυτό, όταν έρχεται σε επαφή με άλλα παιδάκια, επιδιώκει συνήθως την παρέα τους. Η στάση των γονέων σ’ αυτό το σημείο είναι καθοριστική.

Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα μοναχοπαίδια είναι σε χειρότερη ή καλύτερη μοίρα από τα παιδιά που έχουν αδέρφια. Είναι απλώς διαφορετικά και η εξέλιξή τους μπορεί να είναι πολύ θετική, αν βοηθήσει με τον κατάλληλο τρόπο και η οικογένεια.

Τι να επιδιώκετε

Να φέρνετε το παιδί σε επαφή με άλλα παιδιά, ώστε να αποκτήσει εμπειρίες, ν’ ανακαλύψει τις δυνατότητες του και να γίνει αποδεκτό από την ομάδα των συνομηλίκων του.
Να το εντάξετε από νωρίς σε κάποια ομάδα προσχολικής εκπαίδευσης, που θα το ωφελήσει πολύπλευρα.
Να το αφήνετε να αναπτύσσει πρωτοβουλίες. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να αυτενεργεί αλλά και να συνεργάζεται.
Να του εμφυσήσετε το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης. Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του.

Τι να αποφεύγετε

Να μεγαλώνετε το μοναδικό παιδί σας αποκλειστικά ανάμεσα σε μεγάλους
Να του παρέχετε υλικά αγαθά χωρίς μέτρο και λογική
Να εξαρτάστε υπερβολικά από αυτό
Να το επιβαρύνετε με τα δικά σας οράματα, τις φιλοδοξίες αλλά και τις εντάσεις.

Πηγή: eimaimama.blogspot.com

Copy link
Powered by Social Snap