dog in job
Εκτύπωση άρθρου


Αν θέλετε να σας συμπαθήσει ένας σκύλος, βάλτε τα κλάματα. Τα σκυλιά αντιδρούν στο ανθρώπινο κλάμα είτε πρόκειται για τον ιδιοκτήτη τους είτε για άγνωστο. Οταν βλέπουν κάποιον να κλαίει προσπαθούν να τον παρηγορήσουν πηγαίνοντας προς το μέρος του, γλείφοντας τα χέρια του ή ακουμπώντας τον με τις μουσούδες τους. Αντίθετα, όταν κάποιος ξένος τους μιλάει, συνήθως παραμένουν αδιάφορα.

Αυτό κατέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Γκόλντσμιθς του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία, όταν τα σκυλιά καταλάβουν ότι ο άνθρωπος στενοχωριέται, τον πλησιάζουν με ενδιαφέρον και διάθεση συμπόνοιας. Μάλιστα, γίνονται υπάκουα και πειθήνια για να τον κάνουν να αισθανθεί καλύτερα. Οι ειδικοί δοκίμασαν τις αντιδράσεις των σκύλων στη συμπεριφορά αγνώστων και του ιδιοκτήτη τους, οι οποίοι άλλες φορές μιλούσαν, άλλες έκλαιγαν κι άλλες σιγοτραγουδούσαν.

Οι περισσότεροι σκύλοι πλησίασαν τους αγνώστους μόνο όταν έκλαιγαν.

«Εντάξαμε στο πείραμα το τραγούδι γιατί είναι μια σχετικά ασυνήθιστη πράξη για τα σκυλιά και θέλαμε να δοκιμάσουμε την περιέργειά τους», λέει η Ντέμπορα Κάστανς από το Γκόλντσμιθς. «Το ότι τα σκυλιά αντέδρασαν πολύ πιο έντονα στο κλάμα, δείχνει ότι δεν ήταν αποκλειστικά λόγω περιέργειας, αλλά ότι το κλάμα είχε πολύ μεγαλύτερη συναισθηματική σημασία για αυτά».

Στο πείραμα συμμετείχαν 18 σκυλιά διαφορετικής ράτσας και ηλικίας.
Πολύ περισσότερα σκυλιά κοίταξαν, και στη συνέχεια πλησίασαν, τους συμμετέχοντες όταν έκλαιγαν. Τα περισσότερα προσπάθησαν να τους παρηγορήσουν τρίβοντας τις μουσούδες τους πάνω τους. Λίγα αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο σε όσους σιγοτραγουδούσαν, ενώ κανένα σε όσους απλά μιλούσαν. Μάλιστα, η αντίδρασή τους ήταν η ίδια, είτε έβλεπαν τον ιδιοκτήτη τους να κλαίει είτε κάποιον άγνωστο.

Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap