Εκτύπωση άρθρου

Ανθυγιεινοί οι ενιαίοι χώροι

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία μίας μελέτης που διεξήχθη στη Βρετανία και αφορά στις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, δηλαδή τα ενιαία γραφεία, μέσα στα οποία δεκάδες υπάλληλοι καλούνται να συνυπάρξουν.

Όπως διαπιστώθηκε, αυτή η μορφή εργασίας επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και στην ευημερία των ανθρώπων σε ποσοστό 32%, ενώ παράλληλα μειώνει σε ποσοστό 15% την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία υπογράφει ο Βρετανός καθηγητής Νευρολογίας Δρ. Τζακ Λιούις, οι ενιαίοι χώροι δημιουργούν την ανεπιθύμητη λειτουργία του εγκεφάλου, που εμποδίζει τους υπαλλήλους να φέρουν εις πέρας την εργασία τους.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ο Δρ.Τζακ Λιούις, οι ενιαίοι εργασιακοί χώροι καθιερώθηκαν επειδή θεωρείτο ότι έτσι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κινούνται και συνεργάζονται πιο άνετα, θα αποκτούσαν πιο δημιουργική σκέψη και θα έλυναν ευκολότερα ένα πρόβλημα.

«Όμως δεν λειτουργεί έτσι. Όταν αρχίζεις να κάνεις κάτι και ξαφνικά χτυπά ένα τηλέφωνο μακριά σου, αυτό σου αποσπά την προσοχή. Ακόμα και εάν δεν το καταλαβαίνεις εκείνη τη στιγμή, ο εγκέφαλος αποσπάται» τονίζει ο ίδιος.

Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο που έχουν οι μοντέρνοι εργασιακοί χώροι είναι το γεγονός ότι οι υπάλληλοι δεν έχουν προσωπικό χώρο και άρα δεν μπορούν να διακοσμήσουν όπως θα ήθελαν το γραφείο τους.

Ο Δρ. Κρεγκ Νάιτ, του Πανεπιστημίου του Exeter, τονίζει πως εάν οι εργοδότες επέτρεπαν στους υπαλλήλους να δώσουν το προσωπικό τους στίγμα στο γραφείο τους, αυτό θα επηρέαζε θετικά την απόδοσή τους.

in.gr

Copy link
Powered by Social Snap