food x
Εκτύπωση άρθρου


Ο «Παγκόσμιος Κατάλογος Διατροφικής Ασφάλειας» δείχνει τις σημαντικές ελλείψεις στον Τρίτο Κόσμο

Οι κάτοικοι των ΗΠΑ και των άλλων προηγμένων χωρών καταναλώνουν κατά μέσο όρο 1.200 θερμίδες περισσότερες την ημέρα απ’ ό,τι οι κάτοικοι των χωρών με χαμηλό εισόδημα. Ομως ακόμη και σ’ αυτές τις εύπορες χώρες, τα τρόφιμα δεν έχουν αρκετά θρεπτικά μικροσυστατικά, έδειξε μια νέα έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ο «Παγκόσμιος Κατάλογος Διατροφικής Ασφάλειας», ο οποίος ανακοινώθηκε από την ερευνητική εταιρεία συμβουλών και προβλέψεων Economist Intelligence Unit (ανήκει στον ίδιο όμιλο με το περιοδικό «Εκόνομιστ»), έδειξε πως οι ΗΠΑ, η Δανία, η Νορβηγία και η Γαλλία είναι πρώτες στη διατροφική ασφάλεια στον κόσμο. Το οφείλουν στο γεγονός ότι τα αποθέματα τροφίμων είναι στις χώρες αυτές άφθονα, τα εισοδήματα υψηλά, το κόστος των τροφίμων χαμηλό σε σύγκριση με άλλες δαπάνες, καθώς και στο γεγονός ότι στις χώρες αυτές γίνεται σημαντική έρευνα επικεντρωμένη στην παραγωγή τροφίμων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση του καταλόγου των 105 χωρών όσον αφορά την οικονομική δυνατότητα των πολιτών της να αγοράζουν τρόφιμα, στη 10η θέση όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των τροφίμων και στη 12η όσον αφορά την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Τα ισχυρά σημεία της χώρας μας είναι, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η χαμηλή αναλογία του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, η ύπαρξη προγραμμάτων που εξασφαλίζουν τη διατροφική ασφάλεια, η πρόσβαση των αγροτών σε χρηματοδοτήσεις, η υψηλή ασφάλεια των τροφίμων και το χαμηλό ποσοστό υποσιτισμού.
Την έρευνα παρήγγειλε η DuPont, μια εταιρεία γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει πως μέχρι το 2030 ο κόσμος θα χρειαστεί τουλάχιστον 50% περισσότερα τρόφιμα για να θρέψει έναν αυξανόμενο πληθυσμό.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων πως, ενώ ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 2.300 θερμίδες την ημέρα για να ζήσει μια υγιή και δραστήρια ζωή, στις πλούσιες χώρες υπάρχουν αρκετά τρόφιμα για να τρώει καθένας 1.100 θερμίδες πάνω από το όριο αυτό. Στις φτωχές χώρες, τα εθνικά αποθέματα τροφίμων υπολείπονται κατά μέσο όρο 100 θερμίδες.

Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap