koka thumb
Εκτύπωση άρθρου

Σκεύασμα που θα μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο σε υπερβολική δόση κοκαΐνης έχουν στα σκαριά επιστήμονες, φιλοδοξώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η κοκαΐνη μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, ακόμα και να επιφέρει τον θάνατο.

Μια υπερβολική δόση οδηγεί, όπως λένε οι ερευνητές, κατευθείαν στο μοιραίο. Γι’ αυτό κάνουν αγώνα ώστε να παρασκευάσουν αντίδοτο.

Επιστήμονες στο The Scripps Research Institute διαπίστωσαν ότι διάλυμα που παρασκεύασαν μπορεί να προστατεύσει από ενδεχόμενο θάνατο. Ηδη το δοκίμασαν σε ποντίκια, με θεαματικά αποτελέσματα. Επόμενο βήμα τους είναι να καταφέρουν να δημιουργήσουν αυτό το διάλυμα σε μεγάλες ποσότητες και με μικρό κόστος, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές, δηλαδή να πειραματιστούν με ανθρώπους που κάνουν χρήση κοκαΐνης.

«Αυτό θα είναι το πρώτο αντίδοτο, ειδικά για την τοξικοεξάρτηση από την κοκαΐνη» δηλώνει ο δόκτωρ Κιμ Τζάντα, συντάκτης της σχετικής μελέτης, και προσθέτει πως το διάλυμα που χρησιμοποίησαν προέρχεται από ανθρώπινο αντίσωμα, οπότε η χρήση του θα είναι σχετικά ασφαλέστερη σε ανθρώπους. Σημειώνει, μάλιστα, πως οι δοκιμές στα πειραματόζωα έγιναν βάσει «αληθινού σεναρίου», ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν πιο «αληθινά» συμπεράσματα.

Το 2005 ο δόκτωρ Τζάντα και οι συνεργάτες του είχαν δημιουργήσει αντίδοτο στην κοκαΐνη, το οποίο όμως προερχόταν από αντισώματα ποντικών. Το GNC92H2 μπορούσε να κρατά στη ζωή τα ποντίκια, παρ’ ότι τους χορηγούνταν θανατηφόρες δόσεις κόκας. Ωστόσο, δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους ανθρώπους, καθώς προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στη νέα έρευνα οι ειδικοί χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία παρήγαγαν ανθρώπινα αντισώματα στα μόρια κοκαΐνης. Το καλύτερο από τα αντισώματα αυτά, το GNCgzk, αποδείχτηκε δέκα φορές καλύτερο από εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί στη μελέτη του 2005.

Στα πειράματα που ακολούθησαν, η θνησιμότητα από υπερβολική δόση κόκας έπεσε κάτω από το 20% μετά τη χορήγηση του αντίδοτου.
espresso

Copy link
Powered by Social Snap