315718572_552507503553117_6987735048803846094_n2
Εκτύπωση άρθρου

Η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, στον 102FM | «Εδώ και Τώρα» | 23.01.2025

Στο περιστατικό με την 14χρονη μαθήτρια στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών της Θεσσαλονίκης η οποία διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, λόγω λιποθυμίας, έπειτα από διαδικτυακή «πρόκληση» που έκανε μαζί με συμμαθητές της, αναφέρθηκε η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.

«Σήμερα ζούμε σε μια ηλεκτρονική εποχή, όπου υπάρχει κυριαρχία των social media. Παλιά υπήρχε η αλάνα, η παρέα, τώρα όλα γίνονται στα δωμάτια. Υπάρχει πληθώρα μηνυμάτων και τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να τα διαχειριστούν. Οι έφηβοι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν ξέρουν ακριβώς την επικινδυνότητα, φλερτάρουν με τον κίνδυνο, την πρόκληση, τη δοκιμασία, να δουν τα όριά τους. Έχουν την ανάγκη να γίνουν αποδεκτοί, αναζητούν συγκινήσεις, ενθουσιασμό, περιπέτειες. Φυσικά υπάρχουν οι επιρροές από τα social και αυτό είναι το κυρίαρχο. Το παιδί θέλει να δοκιμάσει μόνο του και εκεί είναι το βασικό που πρέπει να δούμε», επισήμανε η κα. Καππάτου.

Και πρόσθεσε: «το υπ΄ αριθμόν Ένα ζητούμενο είναι να έχουμε μια καλύτερη, πιο ανοιχτή επικοινωνία. Να ενημερωνόμαστε κι εμείς, γιατί σήμερα είναι αυτό το παιχνίδι, αύριο κάποιο άλλο. Από το Τικ Τοκ και τις άλλες πλατφόρμες παίρνουν εμπνεύσεις. Να έχουμε καλή ενημέρωση, να κάνουμε συζήτηση. Το παιδί μας να είναι ενήμερο για τους κινδύνους και όχι απλά να του πούμε: μην το κάνεις. Να το βοηθήσουμε να έχει μια καλύτερη αυτοεκτίμηση. Να δούμε η παρέα του πόσο το επηρεάζει; Άρα, χρειαζόμαστε συζήτηση, ενημέρωση για καλύτερη επικοινωνία, όχι νουθεσία, όχι συμβουλές, κηρύγματα και αερολογίες. Να μην είμαστε φοβισμένοι οι γονείς, ούτε και τα παιδιά μας. Γιατί όσο πιο φοβισμένα είναι και ανασφαλή, τόσο πιο ευάλωτα είναι στους διάφορους κινδύνους.

Ποντάρω και στο σχολείο. Να τα βοηθήσει στο αξιακό τους σύστημα. Τα παιδιά στην εφηβεία έχουν ανάγκη να φτιάξουν την ταυτότητά τους. Υπάρχουν διάφορες προκλήσεις και κίνδυνοι για τα παιδιά. Πρέπει από νωρίς να θωρακίζουμε το παιδί μας, ακόμη κι αν κάνει πράγματα που δεν μας αρέσουν. Το παιδί έχει ανάγκη να το ακούσω, να του δώσω τη δύναμη να εκφραστεί και να του δείξω ότι το σέβομαι, ακόμη κι αν διαφωνώ.

Για το αλκοόλ και τα καπνικά το πλαίσιο της απαγόρευσης είναι να δημιουργηθούν και κάποια όρια στους μαγαζάτορες, να δημιουργήσει μια κουλτούρα. Ποτέ, όμως, οι απαγορεύσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον γονιό και την επαφή με το παιδί από πολύ νωρίς. Η επικοινωνία μας με το παιδί είναι διαχρονική. Δεν φοβίζουμε ένα παιδί, το ενημερώνουμε.

Copy link
Powered by Social Snap