Εκτύπωση άρθρου

Oι παραλίες γέμισαν παιδιά!

Από τη Μαρία Ορφανίδου

Το όφελος των καλοκαιρινών διακοπών είναι για κάθε παιδί τεράστιο και πολύπλευρο. Γιατί το παιδί κοντά στη θάλασσα βιώνει ένα υπέρτατο αίσθημα ελευθερίας, χαλάρωσης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης στον εαυτό του, καθώς βλέπει τις επιδόσεις του σε σχέση με το «υγρό στοιχείο» ή τις αθλοπαιδιές της παραλίας να βελτιώνονται καθημερινά…

Παιχνίδια στο νερό

Έως 2 ετών
Για τα παιδιά που βρίσκονται γύρω στο πρώτο έτος της ηλικίας τους, οι διακοπές σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος είναι ίσως και η πρώτη τους επαφή με τη θάλασσα. Καθώς λοιπόν, η παραλία με την άμμο και το νερό φαντάζουν πολύ ελκυστικά στα μάτια τους, αλλά και ξένα συγχρόνως, η επαφή του παιδιού με τη θάλασσα πρέπει να γίνει σταδιακά.

Τι να κάνετε:
Καθίστε στην αρχή μαζί του στην παραλία και παίξτε με τα βότσαλα. Πλατσουρίστε με το νερό. 
Έπειτα, επιχειρήστε να μπείτε περισσότερο μέσα στο νερό. Αν το παιδί αρχίσει να κλαίει, βγείτε έξω και σε λίγο αρχίστε πάλι το παιχνίδι. Μια νέα προσπάθεια να μπείτε στο νερό ίσως τώρα γίνει καλύτερα αποδεκτή από το παιδί. 
Επιλέξτε ώρες που στην παραλία δεν υπάρχει κοσμοπλημμύρα. Έτσι ήσυχα και ήρεμα, το παιδί δε θα αργήσει να λατρέψει την αίσθηση του νερού στο σώμα του.  
Μόλις βγείτε από τη θάλασσα μη φύγετε αμέσως, αλλά ασχοληθείτε με παιχνίδια που θα επινοήσετε εκεί στην ακροθαλασσιά και θα φέρουν το παιδί πιο κοντά στη φύση και τις αισθήσεις του.
2-5 χρονών
Σε αυτή την ηλικία, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν η παραλία και τα…παιχνίδια της (κουβαδάκια, κατασκευές στην άμμο, παιχνίδια με τα βότσαλα κ.τ.λ.). Εκείνο όμως που ενθουσιάζει κυρίως τα παιδιά είναι να μεταφέρουν νερό, ν’ αγγίζουν ό,τι βλέπουν και ν’ ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα…

Τι να κάνετε:
Τα παιδιά έως τριών ετών, χρειάζονται αδιάλειπτη επίβλεψη, εφόσον δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα. 
Από τριών και πάνω όμως και έως τα πέντε χρόνια τους, εκστασιάζονται στην κυριολεξία με τα παιχνίδια ανάμεσα σε νερό και παραλία. Συνδράμετέ τα λοιπόν, στο παιχνίδι τους, επινοήστε τρόπους να το εμπλουτίσετε, βοηθήστε τα στις κατασκευές τους…    
Γύρω στα τέσσερα με πέντε, τα παιδιά αρχίζουν και τα παιχνίδια μέσα στο νερό με την μπάλα, οπότε η διασκέδαση κορυφώνεται. Συμμετέχετε στο παιχνίδι τους, καθώς η δραστηριότητα αυτή κοινωνικοποιεί ακόμα και τα πιο εσωστρεφή παιδιά και μην ξεχνάτε πως τούτη η περίοδος είναι η καλύτερη για να πλησιάσετε περισσότερο τα παιδιά σας κυρίω

Προφυλάξτε τα παιδιά σας!

Μην τ’ αφήνετε ποτέ μόνα τους μέσα ή κοντά στη θάλασσα. 
Μην τα πηγαίνετε για μπάνιο με γεμάτο στομάχι. Ύστερα από ένα πλήρες γεύμα χρειάζεται να μεσολαβούν τουλάχιστον 2-4 ώρες.  
Μη βασίζεστε σε μπρατσάκια, κουλούρες κι άλλα μέσα επίπλευσης για την ασφάλεια των παιδιών σας.  
Μάθετέ τους κολύμπι από μικρή ηλικία (συνήθως μετά τα 4 έτη).  
Δώστε τους να καταλάβουν γιατί δεν πρέπει να κολυμπούν μόνα τους, ειδικά όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη ή υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα.  
Μάθετέ τους να μην κάνουν βουτιές στη θάλασσα ή στην πισίνα, αν πρώτα δεν βεβαιωθούν ότι τα νερά είναι βαθιά και ότι δεν υπάρχουν εμπόδια.  
Σε περίπτωση που τα παιδιά σας ασχολούνται με κάποιο θαλάσσιο σπορ, φροντίστε να φορούν πάντα τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (π.χ. σωστό μέγεθος σωσιβίου)

Προσοχή!

Μάθετε οι ίδιοι καρδιοαναπνευστική ανάνηψη ή επιλέγετε οργανωμένες παραλίες και πισίνες, όπου εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες θα μπορούν να σας παράσχουν τις πρώτες βοήθειες 
Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι “απρόσβλητο” από πνιγμό κι ας ξέρει καλό κολύμπι. Τα μικρά παιδιά (ειδικά κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε.

Αυτό το γνωρίζατε;

Το παιδί, στο οποίο έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, έχει 5πλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσει επιπλοκές ύστερα από έναν παρ’ ολίγο πνιγμό. 
Μαθήματα καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης μπορείτε να παρακολουθήσετε:  
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Διεύθυνση Νοσηλευτικής- Υπηρεσία Αγωγής Υγείας, τηλ.: 210- 82 27 438. 
Σωματείο “ΠΝΟΗ- Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού,” Μιχαλακοπούλου 159, ΤΚ:11527, Αθήνα, τηλ: 210 -74 86 801-2.

(Ευχαριστούμε την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο κα Αλεξάνδρα Καππάτου και και το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» (τηλ.: 210- 67 41 933, 210- 67 40 118) για τις πληροφορίες που μας έδωσαν).

Πηγή : Be life

 
Copy link
Powered by Social Snap