Εκτύπωση άρθρου

Οι έφηβοι “βουλιάζουν” στην οθόνη

13.10.2010

«Δηλητήριο» είναι το Σαββατοκύριακο για την υγεία των εφήβων! Είναι γνωστά σε όλους τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει η καθιστική ζωή στην υγεία μας. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όμως, όλοι χαλαρώνουν λίγο περισσότερο, πόσο μάλλον οι νεαροί μαθητές, οι οποίοι κάθονται μπροστά στις οθόνες και ξεχνούν να σηκωθούν!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα στην Ισπανία διεξήγαγαν τη σχετική έρευνα με σκοπό να μελετήσουν τις «καθιστικές» συνήθειες των εφήβων σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι περισσότεροι μέσα στο ελεύθερο διήμερο επ-αναπαύονται στις πολυθρόνες τους, είτε παρακολουθώντας τηλεόραση είτε σερφάροντας στο Διαδίκτυο. Ετσι, για αλλαγή προτιμούν να ασχοληθούν και με βιντεοπαιχνίδια.

Ακόμα και όταν αποφασίσουν να βγουν από το σπίτι όσο έχουν «ρεπό» από το σχολείο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα προορισμός τους να είναι κάποιο Ιντερνετ καφέ όπου θα περάσουν την ώρα τους στα διαδικτυακά παιχνίδια, παρέα με τους φίλους τους.

Κατά τα λεγόμενα των ειδικών που εξέτασαν τη συμπεριφορά 3.200 εφήβων συνολικά σε Ρώμη, Αθήνα, Στοκχόλμη, Βιέννη, Σαραγόσα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αυτός ο τρόπος ζωής επιβαρύνει σημαντικά την υγεία των νέων. Η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η καθιστική ζωή αποτελεί καρδιομεταβολικό παράγοντα κινδύνου, ειδικά όταν η έλλειψη σωματικής άσκησης συνδυάζεται με την κακή διατροφή, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει εύκολα στην παχυσαρκία και αποτελεί συχνό φαινόμενο -κυρίως στις δυτικές χώρες- κατά την εφηβεία.

Τα ευρήματα της έρευνας των Ισπανών επιστημόνων έφεραν στο φως μια τρομακτική αλήθεια για τους περισσότερους γονείς. Οι νέοι σήμερα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας περνούν δύο ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση. Ωστόσο, η κατάσταση ξεφεύγει από τα όρια το Σαββατοκύριακο, όπου το 60% του χρόνου τους οι έφηβοι το περνούν μπροστά στις οθόνες.

Τα αγόρια προτιμούν περισσότερο τα βιντεοπαιχνίδια, ενώ τα κορίτσια αρέσκονται πιο πολύ στο να χαζεύουν στο Ιντερνετ! Και τα δύο φύλα όμως, αγαπούν την τηλεόραση…

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ

espresso

Copy link
Powered by Social Snap