momyz. gr
Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
Η ιστορία του 13χρονου Βρετανού που φέρεται να έγινε πατέρας σε πολύ τρυφερή ηλικία σόκαρε πρόσφατα όλους τους γονείς. Αν και πολλά ακούστηκαν για τις προβληματικές οικογένειες των γονέων (μέχρι και ότι η ιστορία στήθηκε για τα 500.000 ευρώ που ελπίζουν να αποκομίσουν από κανάλια και εφημερίδες) εμείς θεωρήσαμε σκόπιμο να διερευνήσουμε το ζήτημα επειδή ξέρουμε ότι ειδικά στην Ελλάδα βλέπουμε εσαεί τα παιδιά μας σαν «τα μωρά μας».
Τι συμβαίνει εδώ
Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο περίπου 4.000 γεννήσεις από έφηβες μητέρες (κυρίως αλλοδαπές ή αθίγγανες) και μόνον οι 40 από αυτούς τους τοκετούς αφορούν κορίτσια κάτω των 15 ετών. Ο πατέρας -όταν εμφανίζεται- είναι συνήθως λίγο μεγαλύτερο αγόρι ή και ενήλικας. Εντούτοις, σύμφωνα με την Β Γυναικολογική Κλινική τους Πανεπιστήμιου Αθηνών περίπου 12.000 κορίτσια ηλικίας 13 έως 17 ετών καταφεύγουν κάθε χρόνο σε αμβλώσεις. Οι περισσότερες Ελληνίδες είναι άνω των 16 ετών.
Τι να λέμε στα «μωρά μας»
Για το πώς και πότε να μιλήσουμε στο παιδί για την αντισύλληψη, μας συμβούλεψε η παιδοψυχολόγος κ. Αλεξάνδρα Καππάτου:
– Από 3-4 ετών μιλήστε στο παιδί και για το σεξ και την αναπαραγωγή. Κάθε τόσο φροντίστε να αναβαθμίζετε τις γνώσεις του, ανάλογα με την ψυχική ωριμότητά του, ώστε στα 11-12 να ξέρει τα πάντα και να τα έχει μάθει από εσάς.
– Από 8-9 ετών δώστε του να καταλάβει ότι ο αυνανισμός και αργότερα το σεξ αποτελούν φυσιολογικές λειτουργίες -μην ξεχνάτε ότι ο αυνανισμός αφορά και τα κορίτσια. Εξηγήστε πλήρως την ανατομία και τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων ανδρών και γυναικών, όπως και τη χρήση των προφυλακτικών μέσων της εφηβείας. Μιλήστε για τις σοβαρές ασθένειες χωρίς να τρομοκρατήσετε το παιδί, αλλά με τρόπο που να το πείσει εξαρχής ότι το προφυλακτικό είναι απαραίτητο «συστατικό» της ερωτικής ζωής του.
– Πολλά παιδιά «ηρωοποιούν» την πατρότητα και τη μητρότητα, για αυτό στα 10-11 τονίστε του τι θα χάσει σε σπουδές, ποιότητα ζωής, καριέρα και απολαβές, ποιότητα σχέσεων και ψυχαγωγία αν γίνει πρώιμα γονιός
– Στην προεφηβεία εξηγήστε ότι το σεξ καλό είναι να συνδέεται με συναισθήματα και με επικοινωνία. Πείτε στο παιδί να μη βιαστεί και να αναβάλει αυτή τη σοβαρή απόφαση για όσο μπορεί. Η απόφαση του να ολοκληρώσει τις σχέσεις του δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα εκβίασης, πίεσης ή μιμητισμού -π.χ. για να γίνει «αποδεκτό» στην παρέα ή σε κάποιον άλλο.
– Αν το κορίτσι αποφασίσει να προχωρήσει σε ολοκλήρωση σχέσεων, απευθυνθείτε σε γυναικολόγο. Παράλληλα τονίστε ότι πρέπει να σέβεται και το δικό του σώμα και του συντρόφου του. Τονίστε ότι σεβασμό πρέπει να δείχνει και ο/η σύντροφός του
– Μιλήστε σε αγόρια και κορίτσια για τα κάπως ήπια αντισυλληπτικά δισκία, αν και δεν πρέπει κανονικά να χορηγούνται σε κορίτσια μικρής ηλικίας. Μιλήστε τους και για το «χάπι της επόμενης μέρας» διαφορετικά θα το πληροφορηθούν από αλλού ανεύθυνα και θα νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι απλό.
– Υπογραμμίστε ότι αν κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να έρθουν να σας το πουν
-Φροντίστε να επικοινωνείτε συχνά και θετικά για όλα.