kaloi synaderfoi
Εκτύπωση άρθρου

Ολγα Κλώντζα 
Μακροζωία κερδίζουν επίσης και οι άνδρες –όχι οι γυναίκες!– σε υπεύθυνες θέσεις

Η δουλειά μπορεί (και) να μας χαρίσει μακροζωία, αρκεί να έχουμε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους μας, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Μπορεί ο λαός να λέει ότι η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη – δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα –, όμως μια νότα ελπίδας ξεπροβάλλει!

Η δουλειά μπορεί (και) να μας χαρίσει μακροζωία, αρκεί να έχουμε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους μας, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Τα χρόνια της εξουσίας

Χρόνια κερδίζουν επίσης και όσοι άνδρες εργαζόμενοι απολαμβάνουν εξουσία και έλεγχο επάνω στη δουλειά τους, πράγμα που δεν συμβαίνει όμως και με τις γυναίκες που βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις.

Ενώ, όσο κι αν μας ικανοποιεί η υποστήριξη των προϊσταμένων μας, φαίνεται πως δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στους διάφορους παράγοντες θνησιμότητας.

Όσοι δουλεύουν μέσα σε ένα περιβάλλον, όπου χαίρουν της υποστήριξης των συναδέλφων τους, πιθανότατα θα ζήσουν περισσότερο από εκείνους που δεν έχουν την ίδια τύχη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η υποστήριξη που δέχεται ένας υπάλληλος αντανακλά το κατά πόσο έχει ενσωματωθεί στη μικρή «κοινωνία» της δουλειάς του, παράγοντας που θεωρείται καθοριστικός για τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας.

Πιέζονται οι γυναίκες

Η έντονη επιθυμία των γυναικών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις θέσεων που ενέχουν υψηλό έλεγχο – θέσεις που θεωρούνται «ανδρικές» – είναι ο λόγος που αυτές αποτελούν παράγοντα κινδύνου.

Ενώ, οι άνδρες τυπικά θεωρείται ότι θα ανταποκριθούν στον ρόλο τους, οι γυναίκες δέχονται μεγαλύτερη πίεση.

Το ιδανικό περιβάλλον

Ένα περιβάλλον όπου αισθανόμαστε ότι εκτιμούν τις ικανότητές μας, μας υποστηρίζουν χωρίς ζήλιες και μικροπρέπειες και μας ωθούν να επιτύχουμε παραπάνω πράγματα, χωρίς αν αισθανόμαστε πιεσμένοι, είναι το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον.

Ακόμα κι αν το αντικείμενο δεν είναι αυτό ακριβώς που μας ενδιαφέρει, αυτό μπαίνει στην άκρη και η δουλειά μας μετατρέπεται σε παράγονται υγείας.

Η έρευνα

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τους ερευνητές περιλάμβανε τη σύγκριση των ιατρικών ιστορικών εργαζομένων σε μεγάλες εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με ερωτηματολόγια σχετικά με το περιβάλλον εργασίας.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν τις εργασιακές απαιτήσεις, τον έλεγχο επάνω στην δουλειά και τη συμπεριφορά συναδέλφων και προϊσταμένων.

Το Βήμα

Copy link
Powered by Social Snap