Εφημερίδα VETO – Κυριακή 9 Μαίου 2010
Η (νέα) φτώχεια βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία
«Προσοχή στα παιδιά» προειδοποιούν ο ειδικοί
Η μείωση των εισοδημάτων και ο τρόμος για τα αύριο πλήττουν την οικογενειακή γαλήνη
Η ξαφνική (σχεδόν βίαιη) προσαρμογή στο νέο τρόπο ζωής που μας επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό ταμείο αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις νεότερες ηλικίες και κυρίως τα παιδιά , που είναι ίσως η πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το «ψαλίδισμα» του οικογενειακού εισοδήματος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει αλλαγές στις προτεραιότητες τις ζωής μας, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να «οπλιστούν» με υπομονή και ψυχραιμία για να μπορέσουν να διαχειριστούν το «τσουνάμι» των αρνητικών συναισθημάτων που ενδεχομένως να «σαρώσει»την οικογενειακή γαλήνη. Η προσοχή των γονιών, λοιπόν, όπως λέει στο VETO η Κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος –παιδοψυχολόγος, πρέπει να είναι στραμμένη στα παιδιά και κυρίως αυτά που διανύουν την περίοδο της εφηβείας και βλέπουν το μέλλον τους να ανατρέπεται. Από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν οι γονείς τη νέα δύσκολη κατάσταση εξαρτάται ουσιαστικά και η ψυχική ισορροπία των παιδιών. «Εάν οι γονείς είναι απαισιόδοξοι, αγχώδεις, κλειστούν στον εαυτό τους ή είναι επιθετικοί και υπάρχει διαρκής γκρίνια και ένταση μέσα στο σπίτι, που ενισχύεται και για τον «τρόμο για το αύριο» που μεταδίδει η τηλεόραση, τότε δυστυχώς και τα παιδιά θα αναπτύξουν άρρωστη συμπεριφορά» εξηγεί η Κυρία Καππάτου.
Ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους που απειλεί τα παιδιά στην εφηβεία είναι ο «εγκλωβισμός τους» στο Διαδίκτυο : « Μέσα από το face book, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια , τα παιδιά είναι πολύ εύκολο να απομονωθούν από την πραγματικότητα που πονάει, με δυσάρεστες επιπτώσεις για την υγεία τους».
Όμως και σε μικρότερες ηλικίες οι κίνδυνοι παραμονεύουν . Ένα παιδί που ζει σε ένα αγχώδες και μίζερο περιβάλλον , μπορεί να αναπτύξει φοβίες, να έχει ανήσυχο ύπνο, να μην θέλει να φάει και να διαβάσει, να γίνει επιθετικό ή εσωστρεφές.
Ουσιαστική βοήθεια
Τι χρειάζεται να γίνει λοιπόν; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως αυτή η οικονομική κρίση να είναι μια «χρυσή ευκαιρία» για τους γονείς να έρθουν πιο κοντά με τα παιδιά τους. Να ξαναθυμηθούν παλιές καλές συνήθειες, όπως φυσικές δραστηριότητες, βόλτες με τα παιδιά, παιχνίδι σε παιδικές χαρές και γήπεδα. …
Σε κάθε περίπτωση, όσοι αντιληφθούν αλλαγές στις συμπεριφορές των παιδιών τους, στους δικούς τους ή ακόμη και στον ίδιο τους τον εαυτό, « να μην προσπαθήσουν να διαχειριστούν μόνοι τους αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση , γιατί απλά δεν μπορούν» τονίζει η Κυρία Ελένη Μπεκιάρη, ψυχίατρος στη μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα» η οποία και σημειώνει ότι η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθούν στους ειδικούς που μπορούν να τους προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και η οποία δεν είναι κατ’ ανάγκη φαρμακευτική.