Η χρήση μέτρου και ζυγαριάς βοηθά στην πρόβλεψη των δυνητικά επικίνδυνων επιπέδων λίπους, των εφήβων, ανακάλυψαν Καναδοί ερευνητές.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος που χρησιμοποιείται συνήθως βασίζεται στο ύψος και βάρος κάποιου αλλά δεν αναφέρει τη διαφορά μεταξύ των μυών και του λίπους ή δεν διαχωρίζει τους διαφορετικούς τύπους σώματος, ιδιαίτερα σε εφήβους που αναπτύσσονται γρήγορα.
Για να διαπιστώσει αν η πρόσθεση της περιμέτρου μέσης είναι καλύτερος δείκτης ο Dr. Michael Khoury, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Hospital for Sick Children ανέλυσε στοιχεία 4.104 μαθητών.
Ελέγχθηκαν το ύψος, το βάρος και η περίμετρος μέσης, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.
Η περίμετρος μέσης φαίνεται να είναι σημαντική μέτρηση όταν αξιολογούνται οι μετρήσεις λιπιδίων και αρτηριακής πίεσης σε εφήβους με υψηλό ΔΜΣ και θα πρέπει να περιλαμβάνεται όταν εξετάζονται υπέρβαροι και παχύσαρκοι έφηβοι.
Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ‘Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine’ ότι οι μετρήσεις της μέσης φαίνεται να είναι σημαντικές διαφορικές μετρήσεις όταν αξιολογούνται μετρήσεις λιπιδίων και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε εφήβους με υψηλό ΔΜΣ και θα πρέπει να περιλαμβάνονται όταν αξιολογούνται υπέρβαροι και παχύσαρκοι έφηβοι.
Τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά με μέτρια περίμετρο μέσης είχαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα λίπους, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Όσοι είχαν ΔΜΣ στα φυσιολογικά πλαίσια έως το υπέρβαρο με φυσιολογική περίμετρο μέσης έτειναν να έχουν υγιή αρτηριακή πίεση και όχι προβλήματα χοληστερόλης.
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι δεν μπόρεσαν να λάβουν πολλές μετρήσεις αρτηριακής πίεσης.
Δεν καταγράφηκε η φυλή, η εθνικότητα και το στάδιο εφηβείας στους συμμετέχοντες.
Δεύτερη έρευνα στο περιοδικό PLoS One κατέληξε ότι στους ενήλικες η περίμετρος της μέσης προέβλεπε σταθερά τον κίνδυνο θανάτου.
Πηγές: ‘Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine’.
iatronet. gr