Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου αποτελούν βασικά στοιχεία των ομοιοστατικών (ρυθμιστικών) λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. Έρευνα υποστηρίζει ότι ο ύπνος “κακής ποιότητας” μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε υγιείς εφήβους.
Ενώ ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος έχει πιστοποιηθεί σε μελέτες ότι συνδέεται με την υπέρταση (υψηλή πίεση) στους ενήλικες, υπάρχουν μόνο λίγες μελέτες για τους νέους. Επιπρόσθετα αυτές επικεντρώνονται σε νέους με σύνδρομο άπνοιας του ύπνου, το οποίο και αποτελεί έναν αποδεδειγμένο παράγοντα κινδύνου για υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η μελέτη της ιατρού Sogol Javaheri και της ομάδας της, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, ήταν η πρώτη του είδους που έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του ανεπαρκούς και κακής ποιότητας ύπνου και της προϋπέρτασης ή υπέρτασης (υψηλής πίεσης) σε υγιείς εφήβους.
Οι ερευνητές μελέτησαν 238 εφήβους, ηλικίας 13 μέχρι 16 ετών, και μέτρησαν δείκτες ύπνου, τόσο στο σπίτι (με έλεγχο του κύκλου ύπνου/εγρήγορσης με ειδικό μόνιτορ καρπού), όσο και στο εργαστήριο ύπνου (με μελέτη ύπνου και ανθρωπομετρία) και κατόπιν έλαβαν 9 μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης επί 2 ημέρες. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι οι έφηβοι με διαταραχή του ύπνου (δηλαδή δυσκολεύονταν να κοιμηθούν ή ξυπνούσαν πολύ νωρίς) και αυτοί που δεν κοιμούνται αρκετά (6,5 ώρες ή λιγότερο) έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης προϋπέρτασης. Ακόμη και μετά την ρύθμιση άλλων πιθανών παραγόντων κινδύνου, οι έφηβοι με “κακό” ύπνο είχαν επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά μέσο όρο 4 mm Hg περισσότερο από τους υπόλοιπους.
“Οι διαταραχές του ύπνου σχετίζονται με προϋπέρταση στους υγιείς εφήβους και ο συσχετισμός δεν εξηγείται από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, την παχυσαρκία, την άπνοια του ύπνου ή άλλες γνωστές συνοσηρότητες (καθώς έφηβοι με γνωστές διαταραχές του ύπνου ή άλλες παθήσεις αποκλείσθηκαν από τη μελέτη)”, δηλώνουν οι ερευνητές. Στην έρευνα αναφέρεται ότι στις ομάδες με κακή ποιότητα ύπνου, δεν υπήρχαν άλλοι παράγοντες που επιδρούσαν σε αυτόν, όπως το άσθμα ή η χρήση καφεΐνης ή καπνού. Αν και άγνωστοι ψυχολογικοί παράγοντες, η χρήση υπολογιστών, το φορτωμένο πρόγραμμα στο σχολείο, κλπ. μπορεί να έπαιξαν κάποιο ρόλο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό είναι μάλλον απίθανο, επειδή τα αποτελέσματά τους είχαν αυξημένους δείκτες στατιστικής σημαντικότητας και το δείγμα της μελέτης προερχόταν από το γενικό πληθυσμό.
Περαιτέρω έρευνα πρέπει να γίνει στον τομέα αυτό, για το αν οι στρατηγικές πρόληψης της ανάπτυξης υπέρτασης στα παιδιά θα πρέπει να περιλαμβάνουν, όχι μόνο προγράμματα άσκησης και ελέγχου του σωματικού βάρους, αλλά και τρόπους “βελτιστοποίησης” του ύπνου. Η μελέτη καταλήγει τονίζοντας ότι η παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου θα πρέπει να είναι μέρος της εκτίμησης της υγείας στα παιδιά.
Έτσι λοιπόν βασικά στοιχεία για την διατήρηση της υγείας είναι η καλή διατροφή, η άσκηση και ο ποιοτικά και ποσοτικά καλός ύπνος!
Iatropedia beta