unicef ko
Εκτύπωση άρθρου

Nέα έκθεση της UNICEF

Η έκθεση υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να σωθούν οι ζωές περισσότερων από 2 εκατομμυρίων παιδιών στις 75 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας   (Φωτογραφία:  EPA pictures )  

Μια νέα έκθεση της UNICEF επισημαίνει τις τεράστιες δυνατότητες που παρουσιάζονται για τη γεφύρωση του χάσματος παιδικής επιβίωσης μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της πνευμονίας και τη διάρροιας – τις δύο κύριες αιτίες θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών.

«Γνωρίζουμε τι φέρνει αποτέλεσμα κατά της πνευμονίας και της διάρροιας – τις δύο ασθένειες που πλήττουν σκληρά κατά κύριο λόγο τους φτωχότερους,» δήλωσε ο Άντονι Λέικ, εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF. «Η αναβάθμιση απλών παρεμβάσεων μπορεί να υπερνικήσει δύο από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την αύξηση των ποσοστών παιδικής επιβίωσης, να βοηθήσει ώστε να έχει κάθε παιδί την ευκαιρία να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί.»

Η πνευμονία και η διάρροια ευθύνονται για σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών σε παγκόσμιο επίπεδο – ή πάνω από 2 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Σχεδόν το 90% των θανάτων από πνευμονία και διάρροια συμβαίνουν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Η πρόληψη και η θεραπεία και για τις δύο ασθένειες συχνά επικαλύπτονται, περιλαμβάνοντας βασικά βήματα όπως: η αύξηση της κάλυψης εμβολιασμών, η ενθάρρυνση του μητρικού θηλασμού, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, η επέκταση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποχέτευση και η παροχή αλάτων ενυδάτωσης από το στόμα σε παιδιά με διάρροια και αντιβιοτικών σε παιδιά με βακτηριακή πνευμονία.

Η έκθεση της UNICEF εκδίδεται λίγο πριν από την έναρξη μιας μεγάλης παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την επιβίωση των παιδιών, που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 14-15 Ιουνίου και συγκαλείται από τις κυβερνήσεις της Αιθιοπίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν 700 ηγέτες και εμπειρογνώμονες από κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.

Οι δυνατότητες για να σωθούν ζωές παιδιών είναι τεράστιες, αν καταστεί δυνατό να ενισχυθούν αποτελεσματικές και οικονομικές παρεμβάσεις για την πνευμονία και τη διάρροια ώστε να προσεγγισθούν και τα πλέον μη προνομιούχα παιδιά.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να σωθούν οι ζωές περισσότερων από 2 εκατομμυρίων παιδιών στις 75 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, αν ολόκληρος ο κάτω των πέντε ετών παιδικός πληθυσμός της κάθε χώρας, απολάμβανε την κάλυψη που έχει ήδη επιτευχθεί για το πλουσιότερο 20% στις ίδιες αυτές χώρες.

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap