Το Χαμόγελο του Παιδιού τονίζει την ανάγκη αύξησης των δομών προστασίας
«Ενα παιδί επί 7 χρόνια κακοποιούνταν σωματικά από τον άνδρα που ζούσε με τη μητέρα του. Ολο αυτό το διάστημα ήταν μονίμως με μελανιές στο πρόσωπο και στα χέρια του. Το παιδί αναγκάστηκε να το σκάσει από το σπίτι. Στη συνέχεια, επικοινώνησε με τη γραμμή 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού για να ζητήσει βοήθεια».
Σήμερα, αυτό το παιδί είναι καλά στην υγεία του, λέει στα «ΝΕΑ» ο ψυχολόγος κ. Στέφανος Αλεβίζος, που εδώ και 8 χρόνια εργάζεται στο Χαμόγελο του Παιδιού και βοηθάει ώστε να στηριχθούν τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση.
Δεκάδες καταγγελίες κακοποίησης παιδιών γίνονται καθημερινά στον τηλεφωνικό αριθμό του Χαμόγελου 1056. Από τα ίδια τα θύματα αλλά και από ανθρώπους που έχουν αντιληφθεί την κακοποίηση. Οι άνθρωποι του Χαμόγελου επισημαίνουν πάντως ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μεγάλο και πως υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία επιπλέον δομών για την προστασία των κακοποιημένων παιδιών. Ταυτόχρονα κάνουν έκκληση στους πολίτες να μη σταματούν να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Από τις αρχές του χρόνου έως τις 31 Οκτωβρίου είχαν γίνει συνολικά 369 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών στο τηλεφωνικό κέντρο του Χαμόγελου. Το 2010 έγιναν 445 καταγγελίες για παιδιά – θύματα κακοποίησης και το 2009, 583.
Γονείς οι θύτες.
Οι θύτες τις περισσότερες φορές είναι από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Ετσι, το 2011, 140 από τα 369 παιδιά (38%) είχαν κακοποιηθεί και από τους δύο γονείς τους, 129 είχαν υποστεί κακοποίηση από τη μητέρα τους.
Μόλις το 8% αφορούσε περιπτώσεις παιδιών που δεν είχαν κακοποιηθεί από τη μητέρα ή τον πατέρα τους αλλά από άλλο πρόσωπο.
Ο πρόεδρος του Χαμόγελου κ. Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στα «ΝΕΑ» με αφορμή την 19η Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση, τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια «ενημερώνουμε διαρκώς τους αρμόδιους για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο τομέα της προστασίας των παιδιών που είναι σε κίνδυνο, όπως τα κακοποιημένα παιδιά. Ωστόσο, το πρόβλημα της έλλειψης δομών παραμένει. Το Χαμόγελο έκανε προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Την ίδια στιγμή όμως, άλλα ιδρύματα έχουν κλείσει και άλλα υπολειτουργούν. Οι χώροι φιλοξενίας του Χαμόγελου έχουν γεμίσει από παιδιά. Ετσι πολλά παιδιά αφήνονται στον Καιάδα μένουν αβοήθητα». Ο κ. Γιαννόπουλος προσθέτει επίσης πως αυτοί που δεν θα πρέπει να σταματήσουν να κινητοποιούνται είναι οι συνάνθρωποί μας: «Δεν πρέπει να διστάζουν να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης παιδιών».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
Τα Νέα