«Είναι στα γονίδιά τους». Με αυτή τη φράση απαντούν συνήθως οι επιστήμονες στην ερώτηση για το πώς καταφέρνουν κάποιοι άνθρωποι να φθάνουν στην ηλικία των 100 χρόνων ή και περισσότερο.
Μέχρι τώρα, αρκετές έρευνες που σκόπευαν να δώσουν μία πειστική απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα εστίαζαν το ενδιαφέρον τους σε ορισμένες γενετικές ποικιλομορφίες που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και οι οποίοι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρούνται πιο προικισμένοι από άλλους. Μία τέτοια ποικιλομορφία που θεωρείται πρόκριμα για μακροζωία είναι τα επίπεδα της λεγόμενης καλής χοληστερόλης HDL.
Πριν λίγο καιρό ωστόσο, ομάδα ερευνητών από το Κολέγιο Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν και τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Γιεσίβα στη Νέα Υόρκη ανακάλυψε ότι ορισμένες πτυχές της προσωπικότητας των ανθρώπων μπορεί να διαδραματίζουν ουσιαστικό λόγο στη μακροζωία. Από έρευνα σε υπεραιωνόβιους διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι αυτοί μπόρεσαν να ζήσουν τόσο πολύ επειδή ήταν ευκοινώνητοι, αισιόδοξοι, φιλικοί και προσηνείς. Επιπλέον είχαν συνεχή επαφή με διάφορες ενασχολήσεις και δραστηριότητες.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση «Aging», μελέτησαν 500 Εβραίους Εσκενάζι της Ανατολικής Ευρώπης άνω των 95 ετών και 700 απογόνους τους. Οι άνθρωποι αυτοί διακρίνονται για την γενετική τους ομοιομορφία και για τον λόγο αυτό επιλέχτηκαν από τους ερευνητές.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όλοι οι υπεραιωνόβιοι διέθεταν ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικών επαφών, είχαν διάθεση να χαμογελούν και να περνούν καλά και προσπαθούσαν να βλέπουν τη ζωή από τη θετική πλευρά ακόμη και σε τόσο προχωρημένη ηλικία. Αυτές οι εκφάνσεις της προσωπικότητας συνδέονται κατά τους ερευνητές με την καλή υγεία και μακροζωία.
Τα Νέα