Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Ανταλλάξτε τα πολλά κρεατικά στη διατροφή σας με ψάρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλες, πιο υγιεινές πηγές πρωτεϊνών, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν και την οποία δημοσιεύει η επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια, καρκίνο και κάθε άλλη αιτία, αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του.
Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, το οποίο περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, θεωρείται καιρό τώρα ανθυγιεινή, ιδίως για την καρδιά. Η νέα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που υπολογίζει τις επιπτώσεις του στο προσδόκιμο επιβίωσης.
Οι ερευνητές βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε στοιχεία από δύο συνεχιζόμενες αμερικανικές μελέτες στις οποίες είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 121.000 μεσήλικες άντρες και γυναίκες κατά την έναρξή τους πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Έκτοτε, το περίπου 20% των εθελοντών έχουν χάσει τη ζωή τους από διάφορα αίτια.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία, κάθε πρόσθετη μερίδα κόκκινου κρέατος την ημέρα αυξάνει κατά 13% τον κίνδυνο θανάτου. Τα επεξεργασμένα προϊόντα κόκκινου κρέατος (όπως τα χοτ ντογκ, το μπέικον, τα χάμπουργκερ και το σαλάμι) φαίνεται πως είναι ακόμα πιο επικίνδυνα: κάθε πρόσθετη μερίδα την ημέρα συσχετίστηκε με αύξηση κατά 20% του κινδύνου θανάτου.
Αντικατάσταση
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες – με επικεφαλής τον δρα Αν Παν από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ – υπολόγισαν πως η αντικατάσταση μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα με μία μερίδα ψάρι, πουλερικό, καρύδια, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως ή λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 7% έως 19%.
Υπολόγισαν ακόμα πως εάν όλοι οι εθελοντές τους περιόριζαν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων του σε λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα, το 9% των θανάτων στους άνδρες και το 8% στις γυναίκες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
«Το μήνυμά μας είναι πως ο κόσμος πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια ώστε να περιορίσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του σε λιγότερο από δύο ή τρεις μερίδες την εβδομάδα», δήλωσε ο δρ Παν.
«Δεν ζητάμε να γίνουν όλοι χορτοφάγοι, αν και δεν θα ήταν κακή ιδέα η πλήρης αποφυγή του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Είναι προτιμότερο να τρώει κανείς μη επεξεργασμένα και ασφαλώς φυτικής προελεύσεως τρόφιμα».
Γιατί, όμως, είναι τόσο επιβλαβές το κόκκινο κρέας και ιδίως τα επεξεργασμένα προϊόντα του; Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην καρδιοπάθεια, η θερμική επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή καρκινογόνων στην επιφάνεια του κρέατος, απαντά ο δρ Παν.
Επιπλέον, τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιέχουν ορισμένα χημικά πρόσθετα, η υπερκατανάλωση των οποίων πιστεύεται πως ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου.
Όταν εξάλλου τρώει κανείς πολύ κρέας και προϊόντα κρέατος, είναι πιθανό να μην τρώει επαρκείς ποσότητες από άλλα, πολύ πιο ωφέλιμα τρόφιμα, προσθέτει ο δρ Ρόμπερτ Όστφελντ, καρδιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
«Όσοι τρώνε πολύ κρέας, καταναλώνουν κατά μέσον όρο λιγότερα φρούτα και λαχανικά, με συνέπεια να προσλαμβάνουν όλα τα αρνητικά συστατικά του κρέατος και να στερούνται όλα τα ωφέλιμα των φυτικών προϊόντων», εξηγεί.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα