old internet
Εκτύπωση άρθρου

Η τεχνολογία προχωράει με γοργούς ρυθμούς και ήδη έχει αλλάξει μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας και αναμένεται να αλλάξει ακόμα περισσότερα τα επόμενα 10 χρόνια, ειδικά για την τρίτη ηλικία.

Αυτές είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένουμε να γίνουν μέσα στα 10 χρόνια που ακολουθούν και θα κάνουν τη ζωή μας ακόμα πιο εύκολη.

Πινακίδες που μιλούν
Η νυχτερινή οδήγηση δυσκολεύει ιδιαιτέρως τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, αφού με τον χρόνο η όραση μειώνεται. Ο οδηγός πλοήγησης δίνει μία ασφάλεια αλλά δεν θα ήταν φοβερό να υπήρχαν πινακίδες που ανακοινώνουν όλα όσα γράφει η πινακίδα, καθώς πλησιάζει το αυτοκίνητο;

Αυτοκίνητα στον αυτόματο πιλότο

Η τεχνολογία για τα αυτοκίνητα που δεν θα χρειάζονται οδηγό δεν αργεί να έρθει και αυτό πρέπει να χαροποιεί ιδιαιτέρως όσους βαδίζουν στην τρίτη ηλικία, αφού η αίσθηση της ανεξαρτησίας που δίνει η οδήγηση είναι σημαντική για την ψυχολογία του ατόμου. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πιο ασφαλές να οδηγεί ο αυτόματος πιλότος.

Ο γιατρός θα σας δεχτεί τώρα… στο Skype!
Ένας γιατρός που θα κάνει κατ’ οίκον επισκέψεις μέσα από το διαδίκτυο θα βοηθήσει εκείνους που μένουν μακριά και δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε γιατρούς. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι σε 10 χρόνια από τώρα οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών θα είναι περισσότερο εξοικειωμένη με την τεχνολογία.

Παρακολούθηση των εξετάσεων
Ήδη είναι δυνατόν να παρακολουθήσεις κανείς μέσα από το smartphone του τους παλμούς της καρδιάς του και υπάρχουν εφαρμογές που μπορείς να βάλεις στοιχεία όπως, το βάρος και το ύψος σου και να βγει μία εκτίμηση σχετικά με την υγεία σου. Στο μέλλον ελπίζουμε ότι θα μπορεί κανείς να παρακολουθεί όλες τις εξετάσεις του και τις μετρήσεις που κάνει μέσα από μία απλή εφαρμογή.

Διαδικτυακή παρακολούθηση ιατρικού ιστορικού
Μία πλατφόρμα που θα επιτρέπει να κάνει προσβάσιμο το ιατρικό του ασθενή σε γιατρούς από διαφορετικά νοσοκομεία θα διευκόλυνε στο κόλλημα που υπάρχει στο να μεταφέρεται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Επιπλέον, ο ασθενής δεν θα χρειάζεται να κουβαλάει μαζί του σε κάθε εξέταση, όλα του τα χαρτιά και τις εξετάσεις.

Ρομπότ νοσοκόμοι

Ένας Ιάπωνας μηχανικός έχει κατασκευάσει ένα ρομπότ, το Robot-Teddy Bear, που εκτός από πολύ όμορφο εμφανισιακά έχει φτιαχτεί για να φροντίζει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, βοηθώντας τους να σηκωθούν από το κρεβάτι, να περπατήσουν και να καθίσουν στο αναπηρικό καροτσάκι.

Φώτα, φώτα, φώτα παντού
Μπορεί τα κεριά στα εστιατόρια να είναι ρομαντικά αλλά δεν επιτρέπει σε όλους να διαβάζουν τον κατάλογο. Ευτυχώς, οι λάμπες τύπου LED αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους παντού και στο μέλλον θα φωτίζουν ακόμα και τα πιο σκοτεινά σημεία της πολής.

Μόνιτορ ασφαλείας
Αντίστοιχα με τα μόνιτορ για τα μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν οι γονείς, θα υπάρχουν και για τα άτομα τρίτης ηλικίας με σκοπό να μπορούν οι συγγενείς τους να παραμένουν ήσυχοι ότι είναι ασφαλείς. Εάν έχει αφήσει κάποιος το μάτι της κουζίνας ανοιχτό ή είναι η ώρα για να πάρουν το χάπι τους, όχι μόνο μπορεί να έρχεται ειδοποίηση σε εκείνους, αλλά και σε εσάς. Με αυτόν τον τρόπο και θα νιώθετε εσείς πιο σίγουροι για το τι κάνουν οι δικοί σας άνθρωποι, αλλά και εκείνοι θα έχουν την ανεξαρτησία που επιθυμούν χωρίς να χρειάζεται να τους παίρνετε κάθε 5 λεπτά τηλέφωνο.

Ένα σπίτι στις ανάγκες τους
Δεν θα ήταν υπέροχο ένα σπίτι να μπορεί να μεταμορφωθεί μαζί με τον ιδιοκτήτη του; Τι σημαίνει αυτό; Χαμηλότερες μπανιέρες και λεκάνες, πιο δυνατά φώτα και λιγότερες σκάλες. Μελλοντικά τα σπίτια θα μπορούν να γίνουν πιο λειτουργικά για τα άτομα που βαδίζουν στην τρίτη ηλικία και θα «μεγαλώνουν» κι αυτά μαζί τους…

Περισσότερες εφαρμογές, για τα πάντα
Υπάρχουν εφαρμογές που σας επιτρέπουν να ελέγχετε το βάρος σας, την άσκηση που κάνετε και τις θερμίδες που «καίτε». Για το μέλλον μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν περισσότερες εφαρμογές σχετικά με το σώμα, εφαρμογές για τις ασθένειες, για τις εγχειρίσεις, για τα φάρμακα, αλλά και τις παρενέργειές τους.

Ann Brenoff
HuffPost Greece

 

Copy link
Powered by Social Snap