Την περασμένη εβδομάδα, ειδικοί από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής (BNF) πέταξαν μία… βόμβα στη διάρκεια του 45ου Ετήσιου Συνεδρίου τους που διεξήχθη στο Λονδίνο: παρουσίασαν μία έκθεση στην οποία ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων απεφάνθη πως τουλάχιστον 108 είναι οι παράγοντες που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για αδυνάτισμα.
Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του BNF Μπρίτζετ Μπένελαμ, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και επηρεάζεται με ξεχωριστό τρόπο στα εξωτερικά και στα εσωτερικά ερεθίσματα. Έτσι, κάτι που εμποδίζει ή βοηθεί έναν άνθρωπο στην προσπάθειά του να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος, μπορεί να μην εμποδίζει ή να μην βοηθεί κάποιον άλλο.
Παρ’ όλα αυτά, «οι έως τώρα μελέτες έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 108 διαφορετικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν την ικανότητά μας να έχουμε υγιές σωματικό βάρος. Συνεπώς, είναι πολλές και οι επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος για να πετύχει τον στόχο του».
Σύμφωνα με την έκθεση του BNF, στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα γονίδιά μας, η ανία, η χρήση του τηλεχειριστηρίου για να αλλάξουμε κανάλι στην τηλεόραση, αλλά και το να έχουμε λάθος φίλους, οι οποίοι μας ωθούν σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές ή εν γένει τρόπο ζωή.
Μερικοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι η τάση να χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο ακόμα και για να διανύσουμε μικρές αποστάσεις, η ακινησία στη δουλειά και στον ελεύθερο χρόνο, η κοινωνική απομόνωση, το στρες, η χρήση του φαγητού ως παρηγοριά, οι μεγάλες μερίδες φαγητού, η στέρηση εδεσμάτων που μας αρέσουν και πολλοί άλλοι.
Αν και μερικούς από τους παράγοντες αυτούς (όπως τα γονίδια), δεν είναι δυνατόν να τους αλλάξουμε, για τους περισσότερους μπορούμε να προχωρήσουμε σε μικρές αλλαγές, οι οποίες αθροιστικά θα έχουν θεαματικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το BNF.
Το Ίδρυμα χώρισε όλους αυτούς τους παράγοντες σε επτά κατηγορίες – κοινωνικούς, ψυχολογικούς, διατροφικούς, σχετιζόμενους με τη φυσική δραστηριότητα, περιβαλλοντικούς, σχετιζόμενους με τη φυσιολογία του σώματος και σχετιζόμενους με τα ΜΜΕ (TV, ραδιόφωνο, Ίντερνετ, έντυπος Τύπος).
Οι εχθροί
Με βάση την ταξινόμησή του, το να έχει κανείς λάθος φίλους ανήκει στην κατηγορία των κοινωνικών παραγόντων. Το τσιμπολόγημα όταν δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε και η χρήση του φαγητού ως επιβράβευση ή για παρηγοριά ανήκουν στην κατηγορία των ψυχολογικών παραγόντων.
Οι μεγάλες μερίδες και τα πρόχειρα φαγητά ανήκουν στους διατροφικούς παράγοντες, ο «βομβαρδισμός» από διαφημίσεις πρόχειρων φαγητών στην κατηγορία των ΜΜΕ και η δουλειά γραφείου και τα ακριβά γυμναστήρια στους περιβαλλοντικούς.
Μερικοί ακόμα εχθροί ανά κατηγορία είναι οι εξής:
Κοινωνικοί:Απομόνωση, υπερωρίεςστηδουλειά
Ψυχολογικοί:Χαμηλήαυτοεκτίμηση, στρες
Διατροφικοί: Γρήγορο φαγητό, παρορμητικά ψώνια στο σούπερ μάρκετ
Φυσική δραστηριότητα: Παιχνίδι σε εσωτερικούς χώρους αντί για υπαίθριους, ανάθεση χειρωνακτικών εργασιών σε άλλους
Περιβαλλοντικοί: Χρήση τεχνολογικά εξελιγμένων συσκευών για κάθε εργασία
Φυσιολογία: Ανεπαρκής ύπνος, γονίδια που προκαλούν λαχτάρα για λίπος και ζάχαρη
ΜΜΕ: Επηρεασμός από αφύσικα λεπτά φωτομοντέλα, πολύωρη ενασχόληση με TV ή/και υπολογιστή
Τι να κάνετε
Για να αντιμετωπίσουμε την πληθώρα των παραγόντων αυτών, το BNF τονίζει πως με βάση τα επιστημονικά ευρήματα χρειαζόμαστε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, που θα μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά χωρίς να το πολυκαταλάβουμε.
Σε οδηγό που εξέδωσε με τίτλο «Small Changes: Big Gains», το BNF συνιστά μεταξύ άλλων όταν έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο, να κάνουμε κάποια δουλειά στο σπίτι αντί να δούμε τηλεόραση, καθώς και να κρύψουμε το τηλεκοντρόλ ώστε να σηκωνόμαστε για να αλλάξουμε κανάλι (με αυτούς τους δύο τρόπους καίμε 55 θερμίδες ανά ώρα, λέει). Συνιστά επίσης να διαλέξουμε κάνα-δυο τηλεοπτικές εκπομπές που μας αρέσουν και να βλέπουμε μόνον αυτές.
Αν εξάλλου πάψουμε να τρώμε πατατάκια απ’ το σακουλάκι και βάζουμε λίγα σε ένα μικρό μπωλ ώστε να μην υπερβαίνουμε τα 100 γραμμάρια κάθε φορά, μπορούμε να γλιτώσουμε και 300 θερμίδες την ημέρα, ενώ αν σηκωνόμαστε κάθε 1 ώρα από το γραφείο για να μιλήσουμε στους συναδέλφους μας στο γραφείο αντί να τους πάρουμε τηλέφωνο, μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως 120 περισσότερες θερμίδες την ημέρα.
Ακόμα και τα πόδια μας να κινούμε σαν… νευρόσπαστο όλη μέρα, μπορεί να οδηγήσει σε καύση… 350 θερμίδες την ημέρα σε σύγκριση με το να καθόμαστε εντελώς ακίνητοι όταν δουλεύουμε.
Σε κάθε μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, εξάλλου, μπορούμε να γλιτώσουμε έως 400 θερμίδες, εάν φροντίσουμε τα δύο τρίτα του πιάτου μας να είναι γεμάτα με φυτικής προέλευσης τρόφιμα, ενώ αν κάνουμε μια βόλτα μισής ώρας μετά από το φαγητό μας μπορούμε να κάψουμε πάνω από 100 θερμίδες. Αντίστοιχα, αν παίζουμε κυνηγητό ή κρυφτό καθημερινά, επί μισή ώρα, με τα παιδιά μας, μπορούμε να κάψουμε έως 140 θερμίδες.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend