relaxing
Εκτύπωση άρθρου

Η υπερέκθεση στο στρες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αγχωδών διαταραχών, κατάθλιψης, καρδιακών παθήσεων, αύξηση βάρους και προβλήματα στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να μειώσετε το άγχος αλλά τίποτε δεν έχει λειτουργήσει δώστε μία ευκαιρία στις παρακάτω δεκατρείς εναλλακτικές αποσυμπίεσης. Δεν θα σας πάρουν πάνω από 15 λεπτά!

Πρωινό ξύπνημα
Μπορεί να δυσκολεύεστε να αποχωριστείτε το πάπλωμα, αλλά το να δώσετε στον εαυτό σας περιθώριο 15 με 20 λεπτά πριν φύγετε για τη δουλειά θα σας κάνει να νιώσετε πιο ανανεωμένοι και φρέσκοι. Η καφεΐνη χρειάζεται 20 λεπτά για να ενεργήσει στον οργανισμό σας, οπότε εκμεταλλευτείτε αυτή την ώρα να σκεφτείτε τι έχετε να κάνετε ή να διαβάσετε κάτι που θα σας εμπνεύσει. Ίσως, με αυτόν τον τρόπο η μέρα σας κυλήσει πιο ομαλά.

Όμορφος χώρος
Σύμφωνα με έρευνες χρώματα όπως το μπλε, το πράσινο και το γκρι δημιουργούν ένα πιο ήρεμο κλίμα στο δωμάτιο, οπότε φροντίστε να δημιουργήσετε έναν χώρο όπου αυτά τα χρώματα κυριαρχούν. Μπορείτε να βάψετε έναν τοίχο στο σπίτι ή να βάλετε μία αντίστοιχου χρώματος κουρτίνα στο γραφείο σας.

Καθαρά συρτάρια
Όταν οι συναισθηματικές σας αντοχές είναι λιγοστές, το τελευταίο που θέλετε να κάνετε είναι να πιάσετε το ξεσκονόπανο. Παρ’ ολ’ αυτά, ένα τακτικό σπίτι ισοδυναμεί με ένα τακτικό μυαλό. Όταν ξεφορτώνεστε άχρηστα αντικείμενα από το σπίτι, εξοπλίζετε τον εαυτό σας με μία αίσθηση ελέγχου του περιβάλλοντός σας και κατά συνέπεια σας ηρεμεί. Μπορείτε να ξεκινήσετε από κάτι μικρό, όπως τα συρτάρι της κουζίνας και να προχωρήσετε στην οργάνωση όλου του σπιτιού σας. Ταυτόχρονα, μπορείτε να δίνετε όλα τα αντικείμενα και τα ρούχα που δεν χρειάζεστε σε φιλανθρωπία.

Κάντε εικόνα τις αγχογόνες σκέψεις σας
woman balloon
Εάν περνάτε μία από εκείνες τις μέρες που τα πάντα γύρω σας σας αγχώνουν προσπαθήστε να οπτικοποιήσετε τις σκέψεις σας. Σκεφτείτε ότι οι σκέψεις σας είναι σύννεφα στον ουρανό και παρακολουθήστε τις να φεύγουν μακριά. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά με αυτόν τον τρόπο οι σκέψεις αυτές παύουν να είναι τόσο δυσάρεστες και απειλητικές.

Δείτε βίντεο με γάτες
Υπάρχει κάποιος λόγος που κάθε τρεις και λίγο ξεπηδούν στο διαδίκτυο διάφορα αστεία βίντεο. Άντρες που χορεύουν με αστείο τρόπο και ζώα που κάνουν φοβερές γκάφες, είναι ό,τι πρέπει μετά από μία έντονη και δύσκολη μέρα, αφού ενεργοποιούν τα σημείο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την ηρεμία του οργανισμού.

Τραγουδήστε
Την επόμενη φορά που αρχίζετε να νιώθετε την ένταση να κυριεύει το σώμα σας, αρχίστε να τραγουδάτε. Δεν έχει σημασία αν έχετε καλή φωνή, ο ήχος θα ηρεμήσει το μυαλό σας και θα αποσπάσει την προσοχή σας. Έχει βρεθεί ότι το τραγούδι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που ευθύνεται για το άγχος, οπότε ήρθε η ώρα να βγάλετε τον τραγουδιστή που κρύβετε μέσα σας.

Ξεκινήστε ένα λεύκωμα
Μπορεί τα κολάζ και τα λευκώματα να σας παραπέμπουν στα μαθητικά σας χρόνια αλλά η επαφή με τη δημιουργική σας πλευρά είναι πολύ ωφέλιμη για την ψυχική σας υγεία. Η δημιουργία ενός λευκώματος θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε και θα σας αποσπάσει την προσοχή από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Κράτηστε το σώμα σας απασχολημένο
Εάν το λεύκωμα δεν κατάφερε να σας ηρεμήσει και να σας κρατήσει απασχολημένους, μπορεί να χρειάζεστε μία πιο δυναμική δραστηριότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερώσετε το άγχος είναι να αποσπάσετε την προσοχή σας με κάτι άλλο. Επιλέξτε μία ενασχόληση όπως την κηπουρική ή το πλέξιμο και χαλαρώστε μυαλό και σώμα.

Χαλαρώστε
Σύμφωνα με την τεχνική χαλάρωσης, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’30 και παραμένει η βασικότερη τεχνική έως και σήμερα, προσπαθήστε να σφίξετε τις μυικές ομάδες του σώματός σας, κρατήστε τις σφιγμένες για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε. Δοκιμάστε το ξαπλωμένοι άνετα στο κρεβάτι ή τον καναπέ ξεκινώντας από τα πόδια και ανεβαίνοντας προς τα πάνω.

Βαθιές ανάσες
Ακόμα κι αν βρίσκεστε στην ουρά του ταμείου στο σούπερ μάρκετ ή περιμένετε να πάρετε τα παιδιά από το σχολείο, αφιερώστε μερικά λεπτά για να πάρετε μία βαθιά ανάσα. Βάλτε τα χέρια σας πάνω στο διάφραγμα και αναπνεύστε βαθιά από τη μύτη. Κρατήστε λίγο την ανάσα σας και εκπνεύστε αργά από το στόμα. Η διαφραγματική αναπνοή είναι μία τεχνική χαλάρωσης που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού.

Εναλλακτικές σκέψεις
Πριν το άγχος σας απογειωθεί, είναι σημαντικό να καταφέρετε να ελέγξετε τις σκέψεις σας. Για παράδειγμα, μόλις νιώθετε το σώμα σας να γεμίζει με στρες, αναζητήστε μία εναλλακτική σκέψη που θα επικεντρώνεται σε στα πράγματα που είστε ευγνώμονες που έχετε στη ζωή σας. Μπορείτε ακόμα και να έχετε μία λίστα με αυτά που είστε χαρούμενοι που έχετε στη ζωή σας και να την έχετε στην τσάντα ή στο κινητό σας.

Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο 13 Ways To Beat Stress In 15 Minutes Or Less που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.

Από Κατερίνα Νανοπούλου

Huffington post

Copy link
Powered by Social Snap