organvtikos
Εκτύπωση άρθρου

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που τους αρέσει να σβήνουν πράγματα από τη λίστα τους και για εκείνους ο παράδεισος ισοδυναμεί με ένα μαγαζί που πουλά είδη οργάνωσης. Είναι πάρα πολύ οργανωτικοί και φαίνονται περίεργοι στους υπόλοιπους ανθρώπους που δεν αγαπούν τόσο πολύ την τάξη.

Μήπως, όμως, έχουν βρει το μυστικό της επιτυχίας; Έρευνα που έγινε το 2010 έδειξε ότι το 80% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι η οργάνωση τους βοήθησε στην απόδοση τους στην δουλειά. Η οργάνωση μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο να νιώθει ότι έχει περισσότερο έλεγχο και ενέργεια. Επιπλέον, κανείς δεν χρειάζεται να ζει με το άγχος του που έχει αφήσει τα κλειδιά του.

Τα καλά νέα είναι ότι όλοι μπορούν να γίνουν πιο οργανωτικοί. Δεν υπάρχει κάτι που να λέγεται το «γονίδιο της οργάνωσης». Σε μερικούς έρχεται φυσικά, αλλά, σίγουρα, όλοι μπορούν να το μάθουν, αναφέρει η Annette Reyman, πρόεδρος του National Association of Professional Organizers και CEO of All Right Organizing and All Right Moves.

Αν και σίγουρα όλοι αντιδρούν διαφορετικά στα ερεθίσματα, αλλά αυτές είναι οι 14 βασικές συνήθειες που έχουν όλοι οι οργανωτικοί άνθρωποι.

Είναι αφοσιωμένοι στους στόχους τους

Οι περισσότεροι οργανωμένοι άνθρωποι, δεν κρατούν τα πάντα σε τάξη μόνο για δική τους ευχαρίστηση, αλλά έχουν κι άλλο λόγο. Εάν κάποιος έχει έναν επισκέπτη, οργανώνει τα πάντα με αυτόν τον τρόπο ώστε να τον διευκολύνει. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, ξεφορτώνεται και όλα τα πράγματα που δεν εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Αυτό δείχνει ότι δεν φοβούνται να ξεφορτωθούν οτιδήποτε δεν εξυπηρετούν το στόχο τους.

Είναι αισιόδοξοι

Η Reyman έχει παρατηρήσει ότι οι οργανωτικοί άνθρωποι έχουν την τάση να είναι πιο θετικοί. «Έχουν μία στάση ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, ακόμα κι αν κάνουν ένα πολύ μικρό βήμα», λέει. Συχνά, εξηγεί, οι ανοργάνωτοι άνθρωποι ζητούν βοήθεια από κάποιον πιο τακτικό και τους εμπνέει να είναι πιο θετικοί.

Είναι πιο προσεκτικοί

Έχει παρατηρηθεί ότι οι οργανωμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι πιο προσεκτικοί, καθώς και περισσότερο αποτελεσματικοί, φιλόδοξοι και έχουν αυτοπειθαρχία.

Μπορεί να μην είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες

«Αν και έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι το να είναι κανείς οργανωμένος και τακτικός είναι κάτι καλό, εφόσον βοηθά τους ανθρώπους να είναι πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί, υπάρχει και ένα αρνητικό», αναφέρει ο ψυχολόγος, David W. Ballard. Έρευνα που έγινε το 2013 διαπίστωσε ότι δουλεύοντας σε ένα γραφείο που είναι ακατάστατο μπορεί να βοηθήσει το άτομο να έχει πιο δημιουργικές ιδέες.

Παίρνουν αποφάσεις

Σε γενικές γραμμές οι οργανωτικοί άνθρωποι μπορούν να πουν “αυτό είναι αρκετά καλό, ας πάμε παρακάτω”, αναφέρει η Reyman. Οι οργανωμένοι άνθρωποι εξετάζουν τις επιλογές τους, κάνουν μία και μένουν σε αυτή χωρίς να κοιτούν πίσω μετανιώνοντας για κάτι που δεν έκαναν.

Δεν είναι τελειομανείς

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω δεν χρειάζεται να είναι τα πάντα τέλεια. Μερικές φορές το καλό είναι αρκετό. Για την ακρίβεια, πολλοί τελειομανείς αναφέρουν ότι είναι ανοργάνωτοι, επειδή επικεντρώνονται στις λεπτομέρειες και «χάνονται» μέσα σε αυτές.

Κρατούν ημερολόγιο και κατηγοριοποιούν

Όσοι είναι οργανωμένοι συνηθίζουν να κρατούν σημειώσεις για τα πάντα και, συνήθως, το κάνουν σε μία λίστα. Μπορεί να είναι κάποια εκδήλωση που πρέπει να πάνε ή μία προθεσμία, αλλά πάντοτε τα σημειώνουν στο ημερολόγιό τους. Επίσης είναι εφοδιασμένοι με βάζα ή μπολ για να αποθηκεύουν διάφορα αντικείμενα στο σπίτι τους και ποτέ δεν τα αφήνουν ακατάστατα.

Έχουν λίστα και την τσεκάρουν συχνά

Οι οργανωμένοι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους, αναφέρει η Reyman. Αυτή η στάση τους έχει και μία μεγάλη ανταμοιβή. «Αντί να βάζουμε ενέργεια στο να προσπαθούμε να θυμηθούμε όλες μας τις υποχρεώσεις. Βάζοντάς τες όλες σε ένα χαρτί σώζετε πολλή από την ψυχική σας ενέργεια. Μην αφήσετε τη λίστα να σας αγχώσει, αλλά προσπαθήστε να προγραμματίσετε μία με δύο μικρές δουλειές κάθε μέρα και μία πιο μεγάλη μακροπρόθεσμα.

Έχουν μία στάση του τύπου «εδώ και τώρα»

Ακόμα κι αν είχαν μία δύσκολη ημέρα στη δουλειά, οι οργανωμένοι άνθρωποι θα προτιμήσουν να κρεμάσουν κατευθείαν το παλτό τους και όχι να το πετάξουν στον καναπέ για να το τακτοποιήσουν αργότερα, γιατί γνωρίζουν ότι αργότερα στον καναπέ θα υπάρχουν 5 μπουφάν και πολλά ακόμα άλλα ρούχα. Εάν μία δουλειά χρειάζεται λιγότερο από πέντε λεπτά για να γίνει, τότε προτιμούν να την κάνουν άμεσα για να φύγει από τη μέση.

Προετοιμάζονται

Είναι έτοιμοι για τα πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει την προετοιμασία τους για μία παρουσίαση 3 εβδομάδες πριν από την προθεσμία, απλά γνωρίζουν πόσο χρόνο έχουν στα χέρια τους και αφήνουν χρόνο για να το φέρουν εις πέρας.

Ζητούν βοήθεια

Ξέρουν τις δυνατότητές τους και τις αδυναμίες τους και πράττουν αναλόγως. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουν το άγχος αναζητώντας βοήθεια όποτε την έχουν ανάγκη. Οι τελειομανείς και αυτοί που έχουν μεγάλες προσδοκίες, από την άλλη, δεν νιώθουν πολύ άνετα να ζητούν βοήθεια.

Κάνουν ένα πράγμα τη φορά

Όσοι νομίζουν ότι είναι πολύ παραγωγικοί νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα κι εκείνοι που νομίζουν ότι είναι καλοί σε αυτό, δεν είναι. Κάνοντας πολλά πράγματα διασπάται η προσοχή του ατόμου με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ποιότητα.

Γνωρίζουν πότε κάνουν την καλύτερη δουλειά τους

Οι οργανωμένοι άνθρωποι γνωρίζουν με ποιον τρόπο να διαχειριστούν την ενέργειά τους και πότε χρειάζεται να κάνουν πολύ προσπάθεια και πότε να σταματήσουν.

Γνωρίζουν πως να αποβάλουν το στρες

Οι οργανωμένοι άνθρωποι γνωρίζουν πότε να ξεπεράσουν κάτι που έγινε. Οι περισσότεροι από εμάς λειτουργούμε σε μία κατάσταση μόνιμου στρες, αναφέρει ο Ballard. Εκείνοι, όμως που μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένοι και προγραμματισμένοι, μπορούν να διαχειριστούν και το άγχος τους. Δμερικοί χρησιμοποιούν τη γιόγκα, άλλοι τον διαλογισμό, άλλοι την άσκηση και άλλοι επισκέπτονται έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Το σημαντικό είναι ότι καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το άγχος τους.

Το άρθρο αυτό βασίστηκε στο «14 Habits From Organized People That We ALL Should Borrow» που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.

Sarah Klein
HuffPost Greece

Copy link
Powered by Social Snap