talk difficult
Εκτύπωση άρθρου

Από δυσχέρειες στην ομιλία πάσχει ένα στα 20 παιδιά προσχολικής ηλικίας

Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να εμποδίσει την εδραίωση του τραυλισμού στο παιδί   

Δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας εμφανίζει ένα στα 20 παιδιά προσχολικής ηλικίας (5%), για κάποιο χρονικό διάστημα, με μερικά εξ αυτών τελικά να αναπτύσσουν έναν μόνιμο τραυλισμό, ο οποίος τα συνοδεύει σε όλη τους τη σχολική και ενήλικη ζωή. Η 6η Μαρτίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας, ειναι μια ευκαιρία ενημέρωσης, αλλά και διευρυμένης δημόσιας επικοινωνίας των λογοπεδικών με το κοινό.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας θεσμοθετήθηκε από το CPLOL (Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, ως ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα που είναι μέλος του CPLOL, διοργανώνει μια σειρά δράσεων εν όψει της ημέρας.

Κάθε χρόνο, σε όλη την Ευρώπη, οι δράσεις έχουν ένα κοινό θέμα, που φέτος είναι οι διαταραχές ροής της ομιλίας-τραυλισμός. Στόχος είναι να ενημερωθεί το κοινό για τις διαταραχές του λόγου και της επικοινωνίας, καθώς και για την πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση τους. Μέσα απ’ αυτές τις διαδικασίες αναδεικνύεται και ο ρόλος του λογοπεδικού, η επιστημονική του κατάρτιση και η συμβολή του στην πρόληψη και παρέμβαση αυτών των διαταραχών.

Στην επιστήμη της λογοθεραπείας η πρόληψη ασκείται σε πολλά επίπεδα:

στο πρώτο επίπεδο αποτελεί την ενημέρωση του κοινού, αλλά και ατόμων που έχουν μια σημαντική θέση στην ανατροφή των παιδιών,
σε ένα δεύτερο επίπεδο, η πρόληψη σημαίνει τον έγκαιρο εντοπισμό των διαταραχών λόγου και επικοινωνίας,
τέλος σε ένα τρίτο επίπεδο, οι δυσκολίες που έχουν εντοπισθεί θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για να αποφευχθούν βλαβερές συνέπειες στο μέλλον.
Για παράδειγμα, ένα παιδί που παρουσιάζει επιβράδυνση στην ανάπτυξη του λόγου θα πρέπει να εξετασθεί και να αντιμετωπισθεί από τον ειδικό έγκαιρα, διότι μπορεί να αναπτυχθούν επιπρόσθετα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι επιπτώσεις μιας πρώιμης καθυστέρησης στην ανάπτυξη του λόγου μπορεί να είναι σύνθετες και πολύπλευρες, για παράδειγμα, μπορεί να είναι γλωσσικές, μαθησιακές, κοινωνικές ή και συναισθηματικές. Η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να προλάβει αυτές τις δευτερογενείς επιπτώσεις.

Οι διαταραχές της ροής της ροής της ομιλίας (τραυλισμός) που αποτελούν το κεντρικό θέμα αυτής της χρονιάς αναφέρεται σε μία διαταραχή που δεν αφορά μόνον παιδιά αλλά και ενήλικες. Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας (5%) εμφανίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας και κάποια από αυτά μπορεί να εδραιώσουν έναν μόνιμο τραυλισμό, ο οποίος να τα συνοδεύει σε όλη τους τη σχολική και ενήλικη ζωή.

Ο τραυλισμός εκδηλώνεται λεκτικά κυρίως με επαναλήψεις συλλαβών, λέξεων και φράσεων, επιμηκύνσεις φθόγγων και ορισμένες φορές με αντανακλαστικές συσπάσεις (τικ) των μυών του προσώπου και του σώματος. Συναισθηματικά ο τραυλισμός εκδηλώνεται με αισθήματα ντροπής και απόρριψης, φόβο και αποφυγή της λεκτικής επικοινωνίας. Κοινωνικά τα πρόσωπα που τραυλίζουν μπορεί να γίνουν αντικείμενο κοροϊδίας, απομονώνονται ή αποκλείονται από επαγγελματικές θέσεις.

Οι δράσεις που έχουν οργανωθεί γι’ αυτή τη χρονιά αναπτύσσονται σε τρεις βασικούς άξονες: ημερίδες, ενημερώσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς και ανιχνεύσεις διαταραχών λόγου και ομιλίας σε παιδιά.

Οι εκδηλώσεις

1.«Μίλα για το Λόγο»: σε «στέκια», σε κεντρικά σημεία πόλεων λογοπεδικοί/ λογοθεραπευτές θα απαντούν σε ερωτήσεις και σε απορίες του κοινού. Στην Καβάλα: Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012, από τις 09:00 π.μ.- 15:00, στην είσοδο του εμπορικού κέντρου. Στην Ξάνθη: Σάββατο 10 Μαρτίου 2012, στην Κεντρική Πλατεία, από 10:00 – 15:00. Στις Σέρρες: Τρίτη 6 Μαρτίου 2012, στην Πλατεία Ελευθερίας Σερρών, από 09:00 – 13:00
2.Κινητές Μονάδες για ανιχνεύσεις: Στην Αλεξανδρούπολη: 5-7 Μαρτίου 2012, ώρες 10:00 π.μ. – 13:30 στο ΕΕΕΚ. Δωρεάν αξιολογήσεις σε παιδιά – μετά από ραντεβού – και ενημερώσεις γονέων και επαγγελματιών (τηλ. 25510 29845). Στην Αττική: Νέα Μάκρη, Σάββατο 10 Μαρτίου 2012, ώρες 09:30 π.μ. – 16:30 στο χώρο του πολιτιστικού και αθλητικού κέντρου της Νέας Μάκρης (πρώην αμερικάνικη βάση). Μετά από ραντεβού στο τηλ. 210 777 99 01)
3.«Ανοιχτές πόρτες»: Στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και στις Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες λογοπεδικοί θα εξετάζουν παιδιά χωρίς ραντεβού για την ανίχνευση διαταραχών λόγου και επικοινωνίας.
Στην Αττική: Κ.Ψ.Υ Αγ. Αναργύρων: στις 6 Μαρτίου 2012, στον Γ’ Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό. Ανίχνευση δυσκολιών στο λόγο και στην κίνηση.
Ι.Π.Κ Αθηνών: 6 Μαρτίου 2012, από τις 10:00 – 12:00, στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκ. Ατικής, στην οδό Γαρέφη 4, Νέο Ψυχικό,
«Μίλα για το Λόγο». Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, 6-7 Μαρτίου 2012, οδός Αναλήψεως και Αφάρα β’ όροφος, τηλ. 210 4615 337: εξατομικευμένες συναντήσεις – ενημερώσεις για τον Τραυλισμό σε γονείς παιδιών που φοιτούν στα νηπ/γεία και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, ώρες 9.00-14.00. Σ
την περιφέρεια: Κ.Ψ.Υ Θεσσαλονίκης βοριοδυτικού τομέα στις 6 Μαρτίου 2012, Στ. Παπαδοπούλου 20 – Συκιές, ώρες 09:30 – 13:00, τηλ. 2313 310100 και 2313 310139. Κ.Ψ.Υ. Θεσσαλονίκης δυτικού τομέα – Ψ.Ν.Θ στις 6 Μαρτίου 2012.
Κ.Ψ.Υ Καλαμάτας: 5 και 6 Μαρτίου 2012, από 09:00-14:.00, Περρωτού 3, τηλ. 27210 24164.
4.Ημερίδες με θέμα τις διαταραχές φωνής, καθώς και αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά.
Σε όλες τις Ημερίδες η είσοδος είναι ελεύθερη.
Χαλάνδρι: Τρίτη 6 Μαρτίου 2012, ώρα 18:00, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου. Θέμα Ημερίδας: «Δυσκολίες Ομιλίας στα παιδιά: Τραυλισμός».
Νέα Μάκρη: Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012, στο Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» ώρες 17:30-20:30 στο χώρο του Θεάτρου του Ιδρύματος. Θέμα Ημερίδας: «Ενημέρωση Κοινότητας (Γονείς, Εκπαιδευτικούς, Ιατρικό – Επιστημονικό Προσωπικό) για το ρόλο του Λογοπεδικού–Λογοθεραπευτή στη σύγχρονη κοινωνία»
Βόλος: Κυριακή 4 Μαρτίου 2012, ώρα 09:30 π.μ. στο αμφιθέατρο του Παν. Θεσσαλίας, αίθουσα «Γιάννης Κορδάτος». Θέμα: «Διαταραχές Ροής Ομιλίας Τραυλισμός και πρόσωπα που Τραυλίζουν. Εκπαιδευτική – Ιατρική – Κοινωνική Προσέγγιση – Πρώιμη Λογοθεραπευτική Παρέμβαση».
Τρίπολη: Σάββατο 10 Μαρτίου 2012, ώρα 10:00 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Τριπόλεως. Θέμα: «Προβλήματα Λόγου, επικοινωνίας και συμπεριφοράς – μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας».
5. Ομιλίες σε παιδικούς σταθμούς ή νηπιαγωγεία για τις διαταραχές ροής:

5ο Διαμέρισμα Αθηνών: ενημερώσεις σε παιδικούς σταθμούς τέλος Μαρτίου 2012. Πρώτη ενημέρωση 6 Μαρτίου (πληροφορίες 210 777 99 01).
Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο, Θερμοπυλών 11-13 και Αγησιλάου/Πειραιώς, Κεραμεικός το Σάββατο 17 Μαρτίου, ώρα: 6:00 μμ: ομιλία με θέμα διαταραχές ροής ομιλίας – τραυλισμός.
Καβάλα: Επισκέψεις στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

in. gr

Copy link
Powered by Social Snap