Εκτύπωση άρθρου

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down 2020: Η 21η Μαρτίου είναι η ημέρα ευαισθητοποίησης για το σύνδρομο αυτό

ΗΠαγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down 2020 είναι στις 21 Μαρτίου. Δηλαδή, σήμερα που είναι Σάββατο. Η Παγκόσμια αυτή ημέρα καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Ο καθηγητής ήθελε να καθιερώσει την ημέρα αυτή προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down. Οπότε, πάμε να δούμε τι είναι το σύνδρομο αυτό και τι ισχύει για αυτό;

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι χρωμοσωμάτων. Από εκεί παίρνει και την ονομασία του Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει περίπου μία στις 600 με 700 γεννήσεις παιδιών.

Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου αυτού έγινε το 1866 από τον John Langdon Down. Ο Άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων. Από εκεί προκύπτει και η ονομασία μογγολισμός. Στις μέρες μας, όμως, η χρήση του όρου αυτού έχει απορριφθεί και δε χρησιμοποιείται πια.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία. Μάλιστα, είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο. Όμως, δεν είναι τυχαία η ημέρα αυτή, καθώς από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο, προκύπτει το 21/3. 3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21

https://www.neolaia.gr.

Copy link
Powered by Social Snap