Εκτύπωση άρθρου

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά η δική μου φωνή χρειάζεται πολλή βελτίωση (για να το θέσω όμορφα). Κι όμως, ως μαμά προσπαθώ να τραγουδώ με τα παιδιά μου όσο μπορώ περισσότερο, κι ας είμαι φάλτσα.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι το τραγούδι έχει τη δύναμη να μας φτιάξει τη διάθεση και να αλλάξει ακόμη και τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Επίσης, τραγουδώντας με φίλους, είτε σε χορωδία είτε στην παρέα, βελτιώνεται η σωματική και φυσική μας υγεία.

Να λοιπόν μερικοί λόγοι για να τραγουδάμε πιο συχνά:

1. Αντιμετώπιση του άγχους

Έρευνα σε περισσότερα από 1.000 μέλη χορωδιών βρήκε ότι το τραγούδι με άλλους βοηθάει στην πνευματική και ψυχολογική ευεξία. Τα αποτελέσματα φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα θετικά για τις γυναίκες. Η μελέτη έδειξε ότι το να είσαι μέλος χορωδίας φτιάχνει τη διάθεση και ενισχύει την αίσθηση της κοινωνικότητας.

2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Φαίνεται ότι το τραγούδι δεν ενισχύει μόνο τις ψυχολογικές μας άμυνες, αλλά πιθανότατα να ενισχύει και το ανοσοποιητικό μας! Επιστήμονες βρήκαν ότι μετά από μόλις μισή ώρα τραγούδι εκκρίνονται από τον οργανισμό μεγαλύτερες ποσότητες ανοσοσφαιρίνης Α, ενώ πέφτουν τα επίπεδα κορτιζόλης ενισχύοντας έτσι πιθανώς τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η ίδια έρευνα κατέγραψε και υψηλότερα επίπεδα ευεξίας!

3. Έχει κοινά χαρακτηριστικά με το διαλογισμό

Ο διαλογισμός προτάσσεται τακτικά τα τελευταία χρόνια ως μία λύση στο στρες και τις πιέσεις της καθημερινότητας μας, και πολύ σωστά άλλωστε. Αυτή η μελέτη, από τη Σουηδία, κατέγραψε τις εναλλαγές στην καρδιακή συχνότητα και άλλες σωματικές αντιδράσεις όσο οι συμμετέχοντες στην έρευνα τραγουδούσαν. Βρήκαν, λοιπόν, ότι οι σωματικές επιδράσεις που είχε το τραγούδι ήταν αντίστοιχες και παρόμοιες με αυτές του διαλογισμού. Φαίνεται ότι το τραγούδι μπορεί να αναπαράγει αυτό το μείγμα ηρεμίας και ετοιμότητας που είναι κεντρικό στοιχείο του διαλογισμού και μπορεί να προάγει την ψυχολογική ευεξία.

Α, και κάτι τελευταίο. Δε χρειάζεται να είσαι η Μαρία Κάλλας, ή έστω η Rhianna για να έχεις τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτη του 2005 δεν έχει σχέση αν έχετε καλή φωνή ή όχι. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι: «[το τραγούδι] μπορεί να προσφέρει ικανοποίηση και να έχει θεραπευτικές ιδιότητες ανεξάρτητα από την ποιότητα του ήχου που παράγουν οι φωνητικές χορδές». Ευτυχώς για μένα δηλαδή…

Αλεξία Barrable
Huffingtonpost.gr

Copy link
Powered by Social Snap