532b686c41b5bb52829a816fcd463c8c
Εκτύπωση άρθρου

Πότε το διαζύγιο αποτελεί μονόδρομο;
Η Καίτη, φαρμακοποιός, μητέρα της 7χρονης Μαριτίνας, ζήτησε τη βοήθειά μου με το αίτημα του επείγοντος. Έπειτα από πολλή σκέψη αποφάσισε να χωρίσει από τον σύζυγό της, επειδή, όπως μου διηγήθηκε, της ασκούσε βία, τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια. Καθημερινά την ταπείνωνε, την καθύβριζε και την υποτιμούσε. Όταν κάτι δεν του πήγαινε καλά, έσπαγε ό,τι έβρισκε μπροστά του. Το χειρότερο είναι ότι κάποιες φορές που του είχε αντιμιλήσει της έδωσε χαστούκι. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα περιστατικά γίνονταν παρουσία του παιδιού. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μόνο καλά λόγια έχουν να λένε για μένα, δυστυχώς όμως στο σπίτι μου περνάω μεγάλο δράμα». Η ίδια απέφευγε να μιλήσει ή να εκφράσει την άποψή της μπροστά του, από φόβο μήπως εκείνος εκραγεί. Στην αρχή προσπάθησε να τον πάρει με το καλό, με τη σκέψη ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να του μιλήσει. Τίποτε όμως δεν άλλαζε. Αποφάσισε να του προτείνει να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο, αλλά εκείνος αρνήθηκε και της είπε να πάει μόνη της, ισχυριζόμενος ότι το πρόβλημα ήταν αποκλειστικά δικό της. Πήγε πράγματι μόνη της και έκανε ψυχοθεραπεία για 8 μήνες. Ένιωσε πιο δυνατή και αποφάσισε να δώσει τέλος σ’ αυτή την κατάσταση. Οπλίστηκε με δύναμη και του πρότεινε να χωρίσουν. Ο ίδιος στην αρχή αντέδρασε ειρωνικά και της απάντησε ότι, αν εκείνη το ήθελε, ήταν σύμφωνος. Τις επόμενες μέρες όμως άρχισε να φωνάζει, να την εκβιάζει ότι θα της πάρει το παιδί αν χωρίσουν, και τη χτύπησε τρεις φορές. Η Καίτη δεν μπόρεσε να αντέξει άλλο αυτή την ταπείνωση. Ακόμα όμως και τώρα, μετά την οριστική απόφασή της να χωρίσει, εξακολουθεί να αγωνιά μήπως ο σύζυγός της κάνει κακό στην ίδια ή στο παιδί τους. Μάλιστα ανησυχεί ιδιαίτερα για την επικοινωνία της 7χρονης Μαριτίνας με τον μπαμπά της. Η μικρή είναι τρομοκρατημένη, δεν θέλει να μένει μόνη μαζί του και κρύβεται στο δωμάτιό της όταν ο μπαμπάς φωνάζει. Είναι φανερό ότι ο φόβος έχει φωλιάσει στην ψυχή τόσο της μικρής όσο και της Καίτης. «Έπραξα σωστά;» αναρωτιέται.

Οι περιπτώσεις στις οποίες είναι οφθαλμοφανές ότι το διαζύγιο αποτελεί τη μοναδική λύση είναι οι γάμοι στους οποίους ασκείται κάποια μορφή βίας, είτε αυτή είναι λεκτική είτε ψυχολογική είτε σωματική. Όλα αυτά συνιστούν κακοποίηση η οποία αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή του/της συζύγου που την υφίσταται, αλλά και των παιδιών που γίνονται μάρτυρες ή και θύματά της.
Όταν ο φόβος ενσταλάζεται μέσα μας, τότε η επικοινωνία με τον/τη σύντροφό μας καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

Είναι απαραίτητο το άτομο που υφίσταται τη βία και την κακοποίηση να ξαναβρεί τη χαμένη του αυτοεκτίμηση και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Παράλληλα, θα πρέπει να διερευνήσει τους λόγους που ενεπλάκη και ανέχθηκε μια σχέση υποταγής και κακοποίησης, ώστε να αποφύγει στο μέλλον παρόμοιες επιλογές συντρόφου.

Επίσης, το διαζύγιο φαίνεται να προκρίνεται ως επιλογή στις περιπτώσεις όπου ο ένας γονιός συνιστά άμεση ή έμμεση απειλή για το παιδί για διάφορους σοβαρούς λόγους που ο ίδιος δεν αναγνωρίζει ή δεν δέχεται να αντιμετωπίσει, όπως για παράδειγμα η χρήση τοξικών ουσιών, ο αλκοολισμός κ.λπ.

Απόσπασμα από το βιβλίο μου – “Οι γονείς χωρίζουν”

H φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο

Copy link
Powered by Social Snap