efialthss
Εκτύπωση άρθρου

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουμε, ευτυχώς, εφιάλτες που μας καταδιώκουν σε όλη μας τη ζωή, αλλά όλοι έχουμε ξυπνήσει ιδρωμένοι και τρομαγμένοι μέσα στη νύχτα από ένα άσχημο όνειρο.

Οι εφιάλτες είναι συχνό φαινόμενο και τις περισσότερες φορές αποτελούν κομμάτι της υγιούς ψυχολογικής εμπειρίας. Ενώ, οι περισσότεροι τους βιώνουν μόνο περιστασιακά, περίπου 6% των ενηλίκων βλέπουν εφιάλτες συστηματικά.

Ακολουθούν πέντε πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε για τους εφιάλτες.

Οι εφιάλτες μπορεί να είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός σας για να «απελευθερώνει» άγχος.
Οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες μπορεί να είναι ένδειξη για την ύπαρξη Μετατραυματικής Διαταραχής ή κάποιας άλλης ψυχιατρικής ασθένειας, αλλά τις πιο πολλές φορές δεν σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου κακό να έχει κάποιος εφιάλτες, αντίθετα μπορεί να του κάνουν καλό.

Ένα βίντεο που προβλήθηκε στην ιστοσελίδα του New York Magazine, εξηγεί ότι οι εφιάλτες είναι ένας τρόπος για να επεξεργαστούμε και να αφήσουμε πίσω μας το άγχος της καθημερινότητας. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να φυσιολογικοποιήσει τον φόβο και την ανησυχία με το να τα βάζει μέσα σε μία ιστορία. Η ιστορία γίνεται ανάμνηση και ο εγκέφαλός σας μπορεί να σταματήσει να ανησυχεί.

Εκτός από τον φόβο, οι εφιάλτες μπορούν να ξυπνήσουν και πολλά άλλα αρνητικά συναισθήματα, όπως αβοηθητότητα, απόγνωση, ενοχή και θυμό.

Οι εφιάλτες σας δεν είναι μοναδικοί.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep» και είχε ως δείγμα 10.000 όνειρα από 331 ενήλικες που ζούσαν στον Καναδά, διαπίστωσε ότι υπήρχαν κάποια κοινά μοτίβα στους εφιάλτες. Σύμφωνα με εκείνη την έρευνα, αλλά και άλλες, οι ψυχολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα πιο συχνά θέματα για εφιάλτες περιλαμβάνουν έντονα, πτώση, κυνηγητό, θάνατο συγγενών και φίλων, βία, διενέξεις και ανησυχίες σε θέματα υγείας.

Το να προσπαθήσετε να εξηγήσετε τους εφιάλτες σας δεν θα ωφελήσει.
Ο Φρόιντ αντιμετώπιζε τους εφιάλτες ως ένα παράθυρο για το ασυνείδητο και ήταν γοητευμένος από την ερμηνεία τους. Ο ίδιος πίστευε ότι όλα τα όνειρα έχουν πληροφορίες από τις υποσυνείδητες επιθυμίες και φόβους.

Στην μετά του Φρόιντ εποχή οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν να υποστηρίξουν την θεωρία ότι τα θέματα και τα σύμβολα των ονείρων έχουν κάποια γενική ερμηνεία και οι ψυχολόγοι εγκατέλειψαν την ερμηνεία των ονείρων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εφιάλτες δεν έχουν τη σημασία τους. Σίγουρα έχουν κάποιο νόημα και πολλές μεταφορές, αλλά ο τρόπος που εμφανίζονται σε κάθε άνθρωπος διαφέρει.»

Οι άντρες συνηθίζουν να ονειρεύονται φυσικές καταστροφές, ενώ οι γυναίκες προβλήματα στις σχέσεις τους.
Έρευνα που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι οι καταστροφές ήταν ένας συχνός εφιάλτης. Αυτό που ήταν αρκετά ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι τα δεδομένα έδειξαν ότι οι άντρες ήταν πιο πιθανό να δουν τέτοιου είδους εφιάλτες. Αντίστοιχα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άντρες βλέπουν συχνότερα όνειρα που σχετίζονται με πολέμους και τρομοκρατία.

Οι γυναίκες από την άλλη είναι πιο πιθανό να δουν διαπροσωπικές διενέξεις.

Οι εφιάλτες έχουν συνδεθεί με μερικές διαταραχές ύπνου
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους εφιάλτες είναι ότι συνήθως επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου και το πόσο ξεκούραστος είναι κανείς την επόμενη μέρα. Παρ’ ολ’ αυτά, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, τα πράγματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά.

Όταν οι εφιάλτες είναι συχνοί και σοβαροί, μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο πάσχει από κάποια διαταραχή ύπνου, όπως ο νυχτερινός τρόμος.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.

Carolyn Gregoire
HuffPost Greece

Copy link
Powered by Social Snap