winner
Εκτύπωση άρθρου

Ο καινούργιος σας έρωτας δεν αποδείχτηκε και τόσο συναρπαστικός, δεν περάσατε στη συνέντευξη για το μεταπτυχιακό για το οποίο διαβάζατε εδώ και 6 μήνες και τα πράγματα δεν είναι και πολύ ρόδινα στη δουλειά… Σίγουρα τα παραπάνω κάθε άλλο παρά θα έλεγε κανείς, ότι είναι δείγματα μιας λαμπρής πορείας. Ωστόσο είναι όντως τα πράγματα τόσο μαύρα;

Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με αποτυχίες. Μικρές και μεγάλες. Καθημερινά ή κάποιοι πιο τυχεροί λιγότερο συχνά. Όμως αυτό δε σημαίνει πώς πρέπει να γίνουμε ηττοπαθείς. Γιατί, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, οι αποτυχίες, και μάλιστα οι μεγαλύτερες εξ’ αυτών, είναι που έχουν ανοίξει το δρόμο στις ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.
Κι αν αναρωτιέστε πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει πράξη και στη δική σας ζωή, βάλτε στο πρόγραμμα τα παρακάτω 5 βήματα.

1. Μην αφήσετε την αποτυχία να ορίσει το ποιοι είστε
Μπορεί να θεωρείτε τον εαυτό σας αποτυχημένο, μπορεί την ίδια εντύπωση να έχουν και οι άλλοι για σας (κυρίως επειδή το επιτρέπετε εσείς με την ηττοπάθειά σας), όμως αυτό σίγουρα δε βοηθάει. Αντιθέτως, υπονομεύει την αυταξία και τις δυνατότητές σας καθυστερώντας την επιστροφή σας στο “παιχνίδι”. Αποδεχτείτε λοιπόν την ευθύνη που φέρετε ως προς την όποια “αποτυχημένη” σας απόπειρα και ξεκινήστε με νέο θάρρος.

2. Δείτε τα πράγματα ρεαλιστικά
Μάθετε από τα τυχόν προηγούμενα λάθη σας και κάντε έναν ειλικρινή απολογισμό για το τι έφταιξε και δεν είχατε το αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύατε. Ήταν θέμα τύχης; Ικανοτήτων; Κακής συνεννόησης; Διαφορετικών προσδοκιών; Εκμεταλλευτείτε αυτή τη γνώση για να εξελιχθείτε και να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε με περισσότερες αξιώσεις σε έναν νέο στόχο.

3. Δείτε την καλή πλευρά
Ό,τι κι αν ήταν αυτό που απέτυχε, σκεφτείτε αυτό που σας ώθησε να προσπαθήσετε εξαρχής. Δείτε ό,τι καλό είχε να σας δώσει ακόμα κι έτσι και σκεφτείτε αν αξίζει τον κόπο να ξαναδοκιμάσετε για να κερδίσετε ακόμα περισσότερα. Ξεκαθαρίστε λοιπόν το τοπίο από σκέψεις που μπορεί να σας κρατάνε πίσω και δείτε πώς μπορεί να βγει κάτι καλό απ’ όποιο σημείο κι αν βρίσκεστε τώρα.

4. Αλλάξτε τρόπο σκέψης
Είναι θεμιτό να λέτε “αυτό έπρεπε να το είχα κάνει διαφορετικά” ή να κατηγορείτε τον εαυτό σας όμως η περίοδος αυτομαστιγώματος δεν πρέπει να κρατάει για πάντα. Εφόσον είστε ειλικρινής στον εαυτό σας για το τι οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα, είναι βέβαιο πώς μπορείτε και να αναζητήσετε τρόπους να αλλάξετε τα πράγματα. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας, συμβουλευτείτε έναν ειδικό και γενικά κάντε ό,τι θεωρείτε απαραίτητο και δυνατό να πετύχετε την αυτοβλετίωσή σας και την αλλαγή της νοοτροπίας σας.

5. Βρείτε το θάρρος να ξαναπροσπαθήσετε
Μην αφήσετε τον φόβο και την αποτυχία να σας εμποδίσουν από το να προσπαθήσετε πάλι. Μάθετε από το παρελθόν και χρησιμοποιήστε το σαν εφαλτήριο για το μέλλον. Όλα αυτά βέβαια μόνο αν είστε σίγουροι για τους λόγους για τους οποίους θέλετε να ξαναπροσπαθήσετε για κάτι και όχι αν το κάνετε μόνο για τον εγωισμό σας. Εξάλλου η αποτυχία σε έναν τομέα δε σημαίνει πώς πρέπει να μάς γίνει μάθημα μόνο για να ξαναπροσπαθήσουμε στο ίδιο πεδίο (εκτός και αν αυτό είναι που επιθυμούμε) αλλά για να μάς κάνει περισσότερο ευέλικτους σε κάθε κομμάτι της ζωής μας.

https://watersedgecounselling.com/5-ways-to-turn-your-failure-into-a-success/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+watersedgecounselling+%28Watersedge+Counselling%29

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap